Wannabe Chef

Egy igazi kánikulakaja: ázsiai hideg tésztasaláta

Örök dilemma, hogy mit együnk ebben a hőségben. Már, ha egyáltalán van kedve az embernek enni…

Ez a tésztasaláta nagyon gyorsan elkészíthető, tápláló és kellőképpen pikáns a sós-savanykás öntettel, arról nem is beszélve, hogy már a látványa is szemet gyönyörködtető! Mivel hideg egytálétel, nem kell attól tartanunk, hogy még csak jobban melegünk lesz utána. Amíg a tészta fő, simán elkészíthetjük a hajszálvékony omletteket és az összes hozzávalót metéltté is vághatjuk. Utána már csak el kell rendezni a “feltéteket” a hideg teszán (ami alá akár 1-2 jégkockát is tehetünk, hogy még hidegebb legyen) és kész is!

Ázsiai hideg tésztasaláta, vagyis "hiyashi chuka"

 

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető, japán tésztaétel, japánul 冷やし中華, vagyis hideg kínai. Azért kínai, mert a rámen tésztát, amit ehhez az ételhez használnak, Kínából vették át. (A rámen tésztát búzalisztből gyúrják és kézzel húzogatják.) Szezonális étel a japán éttermek kínálatában; ahogy beköszönt a jó idő, rögtön megjelenik az étlapokon. Nem hiába, mert a Japán nyarakat elég nehéz elviselni a rendkívül magas páratartalom miatt. Nyáron kb. 32-35 fok körül mozog a hőmérséklet és ellentétben a magyar klímával, ott éjszaka sem nagyon hűl le a levegő, mindehhez átlag 90%-os páratartalom társul, ami még csak jobban fokozza a hőség érzetét. Gyakorlatilag olyan, mintha egy állandó dunsztban lenne az ember. Ahogy kilépünk az utcára egy légkondícionált helyiségből, gyakrolatilag azonnal ragadunk a magas páratartalom miatt! Ilyen klíma melett elengedhetetlenek a könnyű és hűsítő ételek, és erre jó példa ez a hideg tésztasaláta.

Eredetileg rámen tésztából készítik, de akár hajdinalisztből készült szoba tésztából is elkészíthető. Nálunk sajnos csak száraz formában kapható mindkét tésztaféle, viszont előnyük, hogy csak náhány percig kell főzni őket, főleg a ráment. A lényeg, hogy al dente maradjon. (Használhatjuk az instant, keleti tésztaételek, mint pl. a Ramen Smack tésztáját is. Azt pl. nem is kell főzni, csak sima forrásban lévő vízbe áztatni pár percre, amíg megpuhul.) A rámen és a szoba tészta nálunk ilyen csomagolásban kapható:

Rámen és szoba tészta

És így néz ki közelebbről:

Látható, hogy a csomagolásban gyakorlatilag ki van porciózva a tészta; 1 blokk rámen és 1 köteg szoba=1 adag.

Hozzávalók (1 adaghoz):

– 1 adag rámen/szoba tészta megfőzve, hideg vízben leöblítve (így le is hűl)

– 1 tojásból+pár csepp szójaszószból hajszál vékony omlett

– maradék sült csirke vékony szeletekre vágva

– 8-10 cm-es darab uborka gyufaszál nagyságúra vágva

– 1 paradicsom felszeletelve

– 1-2 szelet sonka felcsíkozva

– (esetleg 1 shiitake gomba vékony szeletekre vágva, a képen enm szerepel!)

– szezámmag, apróra vágott snidling/újhagyma (díszítéshez)

 

Az öntethez:

– 0.5-1 dl hideg víz

– 2 ek rizsecet

– 2 ek japán szójaszósz

– cukor/Xilit/édesítőszer

– reszelt gyömbér kicsavart leve (1 kiskanálnyi)

– szezámolaj

 

1. Célszerű az öntetet előre elkészíteni és behűteni. Az öntet hozzávalóit csak össze kell keverni, a lényeg, hoyg egy pikáns, savanykás-sós, picit édes öntete kapjunk. (Aki szereti, kevés zúzott fokhagymát és pár csepp chili olajat is tehet bele.)

2. A tésztát megfőzzük, amíg fő, elkészítjük az omlettet. A tojást és az uborkát gyufaszál nagyságúra vágjuk, a sült csirkét és paradicsomot felszeleteljük.

3. A hideg vízben átöblített, leszűrt tésztat tetejére halmozzuk a feltétet, ráöntjük az öntetet és megszórjuk1 nagy csipet (pirított) szezámmaggal és felaprított snidlinggel.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!