Hát ha valamiért, ezért a jégkrémért Norbi biztos megkövezne, de kit érdekel, ha egyszer annyira FINOM! A tejszínes jégkrém és pikáns feketeribizli párosítás szinte tökéletes, és annak ellenére, hogy fagyigép nélkül készült, egyáltalán nem csalódtam benne! A nyár vitathatatlan, gyorsan elkészülő, HŰSÍTŐ slágere, próbáljátok ki, amíg még van feketeribizli (bár igaz, hogy málnával, vagy sárgabarackkal is el tudnám képzelni)! Ebben a hőségben jól jön valami hideg, úgyhogy irány a piac!
Hozzávalók:
– 30-40 dkg feketeribizli
– 1 dl narancslé vagy víz
– 10 dkg Xilit/cukor
– 5 dl habtejszín (min. 24 órán át hűtőben tárolva)
– 1 doboz sűrített tej (38 dkg volt)
-1/2-1 vanília kikapart magja
1. Először a feketeribizli szószt készítjük el: egy kis lábasban 5 percig főzzük a feketeribizlit és a narancslevet, majd hozzáadjuk a Xilitet/cukrot és további 5 percig főzzük(lassú tűzön, kevergetve). Kiveszünk a ribizliből 2-3 evőkanállal, a mardékot szűrőn áttörjük, hogy a héja, “bajsza” ne kerüljöna finom szószba. Utána a szószhoz keverjük a vanília magját.
2. Jön a tejszínes rész: A tejszínből félkemény habot verünk, majd apródonként, állandó habverés közben hozzáadagoljuk a sűrített tejet.
3. Egy jégkrémes dobozba/jénaiba töltjük a tejszínes részt, erre csúrgatjuk a feketeribizlis szósz kicsit több, mint felét, majd egy kanál segítségével, mintha márványozni akarnánk, húzunk pár csíkot a masszába (ekkor összekeveredik kicsit a tejszínes rész a szósszal).
4. Fagyasztóba tesszük és lefagyasztjuk. Tálaláskor a fagyi tetejére csurgatunk a maradék szószból (amibe a belekeverjük a kivett 2-3 ek szemes szószt).
Tipp: Ha nagyon keményre fagyna, akkor sem kell megijedni, mert ha tálalás előtt néhány perccel kivesszük a mélyhűtőből – főleg ebben a hőségben – kienged annyira, hogy késsel is szépen szeletelhető, de akár fagyikanállla is adagolható.
A receptet a BBC Good Food-ról adoptáltuk.
A feketeribizli egy isteni gyümölcs, a C vitamin tartalma az egyik legmagasabb a gyümölcsök között ( a narancsénál is magasabb!), nagyon pikáns! Egy másik feketeribizlis receptünk itt olvasható; méga finnyás férfinépség sem tud neki ellenállni!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: