Wannabe Chef

Mesés Tatin-torta nektarinból

A klasszikus Tatin-tortának az a története, hogy a Tatin nővérek egyike almatortát készített, de véletlenül túl sokáig hagyta a sütőben. Úgy próbálta menteni a menthetőt, hogy a sütit a feje tetejére fordítva tálalta fel és a vendégek bolondultak érte. Lehet variálni a gyakorlatban bármivel, alma helyett szilvával, birsalmával, sárgabarackkal. Nálunk rég volt már sütemény, mostanában lusta is vagyok a konyhában sütögetni, de Jamie nagyon meghozta a kedvem most ehhez. Nektarinnal készítettem, aminek az íze nagyon jól harmonizál az édes karamellel. Kevésbé áll olyan katonásan, mint a klasszikus Tatin-tortán az alma, de ez engem cseppet sem zavart mert ez az édesség rendkívül finom!

 

Recept:

400-500 g nektarin 

10 dkg kristálycukor

12 dkg liszt

4 dkg porcukor

8 dkg puha margarin

1 tojássárgája

 

1. Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőnek 5-ös fokozat). Elkészítem a tésztát. A lisztet, a porcukrot és a margarint elmorzsolom, és a tojássárgájával tésztává gyúrom. Lisztezett pulton 4 mm vékony lapot nyújtok, és sütőforma méretű kerek lapot vágok belőle. (Az átlagos nagy tortaformánál egy kicsit kisebb (csatos) formát használtam, hogy a megfordítás könnyebb legyen, ezért az tészta is kicsit kevesebb a megszokotnál.) Ha kész vagyok a tésztakeveréssel, kicsit félre teszem.
 
2. Közepes lángon egy serpenyőben felolvasztom a cukrot, és világos karamellt készítek. Amikor a karamell már szép gesztenyebarna, beleteszem a megtisztított, kimagozott, félbevágott nektarinokat. Óvatosan keverem, nagyjából 5 percig, amíg a nektarin puhulni kezd és jól átjárja a karamell. Fakanállal ráborítom a karamellás barackot a sütőformába. Majd erre kerül a tésztalap: beorítom vele a karamelles gyümölcsöt. Fakanállal (jó erre valamilyen más eszköz is, lényeg hogy ne égessük meg a kezünket) belenyomkodom a tészta szélét körös-körül a tortaformába.
 
3. A Tatin-tortát 25-30  percig sütöm, ezalatt szép aranyszínű lesz, és ropogós karamell bugyog fel a pereme alól.
 
4. Most jön a fordítás: egy sütőformánál nagyobb tálra lesz szükség, amire gyors mozdulattal rá lehet fordítani. Ha langyosra hűlt, a tálat vagy tányért (vágódeszka is jó) ráborítom a tetejére, majd egy gyors mozdulattal megfordítom. Fagyival vagy joghurttal tálalható.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!