A klasszikus Tatin-tortának az a története, hogy a Tatin nővérek egyike almatortát készített, de véletlenül túl sokáig hagyta a sütőben. Úgy próbálta menteni a menthetőt, hogy a sütit a feje tetejére fordítva tálalta fel és a vendégek bolondultak érte. Lehet variálni a gyakorlatban bármivel, alma helyett szilvával, birsalmával, sárgabarackkal. Nálunk rég volt már sütemény, mostanában lusta is vagyok a konyhában sütögetni, de Jamie nagyon meghozta a kedvem most ehhez. Nektarinnal készítettem, aminek az íze nagyon jól harmonizál az édes karamellel. Kevésbé áll olyan katonásan, mint a klasszikus Tatin-tortán az alma, de ez engem cseppet sem zavart mert ez az édesség rendkívül finom!

Recept:
400-500 g nektarin
10 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
4 dkg porcukor
8 dkg puha margarin
1 tojássárgája
1. Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőnek 5-ös fokozat). Elkészítem a tésztát. A lisztet, a porcukrot és a margarint elmorzsolom, és a tojássárgájával tésztává gyúrom. Lisztezett pulton 4 mm vékony lapot nyújtok, és sütőforma méretű kerek lapot vágok belőle. (Az átlagos nagy tortaformánál egy kicsit kisebb (csatos) formát használtam, hogy a megfordítás könnyebb legyen, ezért az tészta is kicsit kevesebb a megszokotnál.) Ha kész vagyok a tésztakeveréssel, kicsit félre teszem.
2. Közepes lángon egy serpenyőben felolvasztom a cukrot, és világos karamellt készítek. Amikor a karamell már szép gesztenyebarna, beleteszem a megtisztított, kimagozott, félbevágott nektarinokat. Óvatosan keverem, nagyjából 5 percig, amíg a nektarin puhulni kezd és jól átjárja a karamell. Fakanállal ráborítom a karamellás barackot a sütőformába. Majd erre kerül a tésztalap: beorítom vele a karamelles gyümölcsöt. Fakanállal (jó erre valamilyen más eszköz is, lényeg hogy ne égessük meg a kezünket) belenyomkodom a tészta szélét körös-körül a tortaformába.
3. A Tatin-tortát 25-30 percig sütöm, ezalatt szép aranyszínű lesz, és ropogós karamell bugyog fel a pereme alól.
4. Most jön a fordítás: egy sütőformánál nagyobb tálra lesz szükség, amire gyors mozdulattal rá lehet fordítani. Ha langyosra hűlt, a tálat vagy tányért (vágódeszka is jó) ráborítom a tetejére, majd egy gyors mozdulattal megfordítom. Fagyival vagy joghurttal tálalható.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: