Annak, aki még nem készített süteményt céklából és csokoládéból, ajánlok egyet. Nem túl tömény, kissé édes, de mégis nagyon csokis, és nagyjából negyed óra sütés után árad a konyhából a csokoládé illat.
Már nagyon rég szerettem volna egy igazán jó céklás csokitortát sütni és mostanáig több receptet is kipróbáltam. Egyik alkalommal száraznak éreztem, és kesernyésnek, mintha hiányzott volna valami a tortából. Egy másik receptben került bele elegendő cékla is, amitől kellően nedves és édes maradt a sütemény. Étcsokoládéból nem annyira keserű, hanem klasszikus étcsokoládét használtam a tortába, abból is a kakaóbab-töretes változatot.
A cékla párolása és a csoki olvasztása után jöhet a habosítás majd a sütés. Most, hogy már férjemet is sikerült meggyőznöm arról, hogy ez a céklás csokitorta egy bögre tej mellé “nem is rossz”, valószínűleg többször készül majd nálunk is.
Recept:
1 nagy cékla meghámozva, kisebb darabokra vágva (kb. 175 g)
200 g liszt
100 g kakaópor
1 ek sütőpor
250 g cukor
3 tojás
1 cs vaniliás cukor
200 ml napraforgó olaj
90 g kakaóbab-töretes étcsokoládé
1. A meghámozott, feldarabolt céklát 40 percig párolom, közben pótolom az elvesztett vízmennyiséget.
2. Egy másik edényben megolvasztom az étcsokoládét, majd hűlni hagyom.
3. Ha a cékla már puha, leszűröm és botmixerrel pépesre turmixolom. Ezt is hűlni hagyom.
4. Közben a száraz hozzávalókat – a lisztet, kakaóport, sütőport, cukrot, vaniliás cukrot összekeverem. Hozzákeverem habverővel a céklát, egyenként a tojásokat, majd az olajat. Jöhet az étcsoki, amit az olvasztás, majd kis hűtés után hozzákeverek a masszához.
5. A kivajazott, lisztezett formába öntöm a tésztámat, és 190 fokra előmelegített sütőben (gáz 5-ös fokozat), nagyjából 1 órát sütöm. Mielőtt kiveszem, tűpróbát végzek. Akkor van készen, ha a szúrópálcika szárazon jön ki a tortából.
Hűlni hagyom, majd kiveszem a formából.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.