Céklás kakaóbab-töretes csokitorta

Annak, aki még nem készített süteményt céklából és csokoládéból, ajánlok egyet. Nem túl tömény, kissé édes, de mégis nagyon csokis, és nagyjából negyed óra sütés után árad a konyhából a csokoládé illat.

Már nagyon rég szerettem volna egy igazán jó céklás csokitortát sütni és mostanáig több receptet is kipróbáltam. Egyik alkalommal száraznak éreztem, és kesernyésnek, mintha hiányzott volna valami a tortából. Egy másik receptben került bele elegendő cékla is, amitől kellően nedves és édes maradt a sütemény. Étcsokoládéból nem annyira keserű, hanem klasszikus étcsokoládét használtam a tortába, abból is a kakaóbab-töretes változatot.

A cékla párolása és a csoki olvasztása után jöhet a habosítás majd a sütés.  Most, hogy már férjemet is sikerült meggyőznöm arról, hogy ez a céklás csokitorta egy bögre tej mellé “nem is rossz”, valószínűleg többször készül majd nálunk is.

Céklás csokoládétorta

Recept:

1 nagy cékla meghámozva, kisebb darabokra vágva (kb. 175 g)

200 g liszt

100 g kakaópor

1 ek sütőpor

250 g cukor

3 tojás

1 cs vaniliás cukor

200 ml napraforgó olaj

90 g kakaóbab-töretes étcsokoládé

1. A meghámozott, feldarabolt céklát 40 percig párolom, közben pótolom az elvesztett vízmennyiséget.

2. Egy másik edényben megolvasztom az étcsokoládét, majd hűlni hagyom.

3. Ha a cékla már puha, leszűröm és botmixerrel pépesre turmixolom. Ezt is hűlni hagyom.

4. Közben a száraz hozzávalókat – a lisztet, kakaóport, sütőport, cukrot, vaniliás cukrot összekeverem. Hozzákeverem habverővel a céklát, egyenként a tojásokat, majd az olajat. Jöhet az étcsoki, amit az olvasztás, majd kis hűtés után hozzákeverek a masszához.

5. A kivajazott, lisztezett formába öntöm a tésztámat, és 190 fokra előmelegített sütőben (gáz 5-ös fokozat), nagyjából 1 órát sütöm. Mielőtt kiveszem, tűpróbát végzek. Akkor van készen, ha a szúrópálcika szárazon jön ki a tortából.

Hűlni hagyom, majd kiveszem a formából.

Címkék: , , , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »