Wannabe Chef

Sütőtökös muffin cukormázzal

Ezeket a tüneményes sütőtökös muffinokat több okból is szeretem. Kiváló vendégvárók, és az íze kicsit hasonlít a répatortára. A sütőtök akár a répa unokatestvére is lehetne, mert kiválóan helyettesíthetők egymással tortában és muffinban is. Mindkettő remekül ízesíthető, például szegfűszeggel vagy fahéjjal. Ha különleges látványra vágyunk, és vendégek jönnek, a cukormáz a muffin tetején lehűtve remek látvány, és különleges is lehet egy csinos tálcán tálalva.

 

Recept (12 muffinhoz):

400 g kimagozott, durvára reszelt sütőtök

350 g porcukor

4 tojás

300 g sima liszt

1 kávéskanál sütőpor

maréknyi dió

1 kávéskanál őrölt fahéj

175 ml olívaolaj

 

A cukormázhoz

1 citrom frissen reszelt héja

fél citrom frissen facsart leve

140 ml tejföl

2 púpozott evőkanál porcukor

vaníliacukor

díszíthető: ehető levendulavirággal, aprított mandulával is

 

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Kibélelem a normál muffinsütő mélyedéseit papírkapszlikkal.

2. A sütőtököt konyhai robotgépben vagy nagyobb reszelőn aprítom, és hozzáadom a cukrot, a tojásokat, csipetnyi sót, a lisztet, a sütőport, a diót, a fahéjat, valamint az olívaolajat és alaposan összedolgozom az egészet.

3. Megtöltöm a formákat a süteménymasszával, a sütőben 20-25 percig sütöm, de mielőtt kiveszem a muffinokat a sütőből, tűpróbát végzek. Miután kivettem a sütőből a muffinokat, hűlni hagyom.

4. Amíg sülnek a muffinok, elkészítem a cukormázat: egy tálba lereszelem a citromot, a citromlevet, hozzáadom a tejfölt, a porcukrot és a vaníliacukrot. Keverem, megkóstolom és ha kell, igazítok még a porcukor és a citromlé mennyiségén, hogy egyensúlyba kerüljön az édes és a savanyú.

Hűtőbe teszem, amíg a sütemény lehűl, majd tálalás előtt rákanalazom a muffinok tetejére a cukormázat.

Sütőtökös receptek még itt és itt

 

Ez a recept Jamie Oliver: Jamie természetesen – 100 recept a kertemből c. könyvében jelent meg

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!