Ezeket a tüneményes sütőtökös muffinokat több okból is szeretem. Kiváló vendégvárók, és az íze kicsit hasonlít a répatortára. A sütőtök akár a répa unokatestvére is lehetne, mert kiválóan helyettesíthetők egymással tortában és muffinban is. Mindkettő remekül ízesíthető, például szegfűszeggel vagy fahéjjal. Ha különleges látványra vágyunk, és vendégek jönnek, a cukormáz a muffin tetején lehűtve remek látvány, és különleges is lehet egy csinos tálcán tálalva.
Recept (12 muffinhoz):
400 g kimagozott, durvára reszelt sütőtök
350 g porcukor
4 tojás
300 g sima liszt
1 kávéskanál sütőpor
maréknyi dió
1 kávéskanál őrölt fahéj
175 ml olívaolaj
A cukormázhoz
1 citrom frissen reszelt héja
fél citrom frissen facsart leve
140 ml tejföl
2 púpozott evőkanál porcukor
vaníliacukor
díszíthető: ehető levendulavirággal, aprított mandulával is
1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Kibélelem a normál muffinsütő mélyedéseit papírkapszlikkal.
2. A sütőtököt konyhai robotgépben vagy nagyobb reszelőn aprítom, és hozzáadom a cukrot, a tojásokat, csipetnyi sót, a lisztet, a sütőport, a diót, a fahéjat, valamint az olívaolajat és alaposan összedolgozom az egészet.
3. Megtöltöm a formákat a süteménymasszával, a sütőben 20-25 percig sütöm, de mielőtt kiveszem a muffinokat a sütőből, tűpróbát végzek. Miután kivettem a sütőből a muffinokat, hűlni hagyom.
4. Amíg sülnek a muffinok, elkészítem a cukormázat: egy tálba lereszelem a citromot, a citromlevet, hozzáadom a tejfölt, a porcukrot és a vaníliacukrot. Keverem, megkóstolom és ha kell, igazítok még a porcukor és a citromlé mennyiségén, hogy egyensúlyba kerüljön az édes és a savanyú.
Hűtőbe teszem, amíg a sütemény lehűl, majd tálalás előtt rákanalazom a muffinok tetejére a cukormázat.
Sütőtökös receptek még itt és itt.
Ez a recept Jamie Oliver: Jamie természetesen – 100 recept a kertemből c. könyvében jelent meg
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: