Új sorozat indul a wannabe chef oldalán Háztáji csemegék címmel. A szülinapi posztban már említettem, hogy a megszokott posztok mellett házi készítésű különlegességeket fogok összegyűjteni nektek, hétről hétre. Korábban a pálcikás jégkrémeknek és fagyiknak recepteknek, a rusztikus pitének, a mandulás szilvás házi kenyérnek és a villámgyors házi pestonak akkora sikere volt, hogy úgy döntöttem, a háztáji finomságokból sorozatot indítok. Szerencsére ma már egyre több termelői piac nyílik, és a külvárosban illetve vidéken sokaknak van lehetősége saját idénygyümölcsöt és zöldséget termeszteni. Ezzel kapcsolatban az utóbbi időben rengeteg ötletet és receptet kaptam, és bennem is megfogalmazódott sok-sok gondolat…. Nem szeretném most előre beharangozni egyiket sem, majd jönnek a finomságok receptekkel, érdekes interjúkkal és fotókkal szép sorjában! Mindenesetre érdemes kimenni a kertbe, a piacra: még most is találni finomságokat, amiket eltehetünk télire. Itt van rögtön az első bejegyzés: egy házi szilvalekvár és hozzá egy datolyás müzlis házi kenyér recept. Remélem szeretni fogjátok!
foto: etsy.com
Házi szilvalekvár
A nyári gyümölcsökből, az otthon termesztett finomságokból készített lekvárok közül én személy szerint inkább a savanykásabb, pikánsabb lekvárokra szavazok. Szilvaszezonban nálunk rendszeresen készül szilvalekvár: nem az a sötét, sütőben sütött, sűrű lekvár, hanem az élénk színű, savanykás, lazább, dzsemes fajta. Fanyar íze pirítóson a legjobb, de palacsintára is kenhető, sőt piskótás sütibe vagy muffinba is keverhető, de püspökkenyeret, tortákat és húsételeket is pikánsabbá lehet tenni vele. Nagymamám minden évben készít szilvalekvárt a családnak, de most én is betársultam, hogy megoszthassam veletek ezt a nagyon egyszerű, nagyon gyors és finom lekvár receptet. A “főzés” nagyjából 1 perc rotyogás, de az előkészület kicsit több időt vesz igénybe! Az édes datolyás kenyérre ez a savanykás szilvalekvár pazar lesz!
Házi szilvalekvár
Recept (nagyjából 15 nagyobb üveg lekvár lesz ebből a mennyiségből):
10 kg puha szilva (megtisztítva, kimagozva)
fél kiló kristálycukor
1 kiló befőző cukor
2. A kimagozott szilvát botmixerrel pürésítem, és mielőtt felfőzöm, hozzáadom a cukrokat, szintén egyenlő arányban, 4 részre elosztva, majd sorban felfőzöm őket a következők szerint.
3. Alaposan összekeverem a cukrot a turmixolt gyümölccsel és teljes nagy tűzön hirtelen felforrósítom. Szilvalekvár és más hasonló szirupos lekvárnál 1 percet forralom a pürét (ha darabosabb gyümölcsből készül lekvár, akkor ez 2 perc legyen).
4. Sterilizált üvegbe beletöltöm a lekvárt (lassan, hogy ne repedjen az üveg) és elteszem télire. (Az üvegeket úgy lehet sterilizálni, ha kézzel alaposan elmossuk, majd forró sütőbe tesszük 10-15 percre.)
Datolyás müzlis házi kenyér
Recept (1 kenyérhez, kb. 8 szelet lesz belőle):
180 g magozott datolya
2 dl forró víz
100 g vaj
150 g nádcukor VAGY kristálycukor (lehet keverve is a kettő)
1 vaníliáscukor VAGY 1 kávéskanál vaníliaszirup
1 tojás
250 g tönkölyliszt VAGY fehérliszt
fél zacskó sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál fahéj VAGY gyömbér VAGY kardamom (esetleg mézes fűszerkeverék)
80 g müzli / dió / más olajos magok
2. A magozott datolyát feldarabolom apró darabokra, majd a 2 deci forró vízzel leforrázom és legalább 5 percig hagyom állni, hogy megpuhuljon.
3. A megolvasztott vajat és cukrot habosra keverem, beleteszem a tojást, tovább keverem, majd a vanília aromát vagy vaníliacukrot is hozzákeverem. A lisztet és a többi száraz hozzávalót is hozzáadom a vajas cukros keverékhez, csipetnyi sót is adok hozzá és belekeverem a müzlit vagy magokat a lecsöpögtetett datolyával.
4. Belekanalazom a tésztát a kikent formába, és nagyjából 40 percig sütöm. Akkor lesz jó, amikor a beleszúrt tű vagy fapálcika már tisztán jön ki belőle. A sütőformában hagyom pár percig hűlni, majd kiborítom, hogy egyenletesen hűljön. Szeletelve kínálom.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.