A sajttorta örök kedvenc.
A sajttorta klasszikus.
A sajttorta ELRONTHATATLAN.
Főleg ez, mert még sütni sem kell!
Ez a verzió most áfonyával készült, mert imádom a lilás-rózsaszínes márványozást és az áfonyát is. Másik nagy kedvenc a málna, azzal is készítjük, amikor szezonja van, de ebben az évben valahogy soha nem jutottunk el odaáig, hogy kép is készüljön róla. (Hiába, nehéz ellenállni ennek a tortának, amikor az ember elé kerül, szinte eteti magát!) Készült már eperrel is, zselével a tetején, igazi üde tavaszi finomság volt. Most viszont, hogy megyünk befelé az őszbe, használjuk ki, ha még találunk a piacon áfonyát és készítsük el ezt a tortát! Garantált siker lesz (szinte minimális energia ráfordítással)!
Tulajdonképpen úgy készül, mint az epres verzió, csak zselé nélkül. Annyit változtattam a recepten, hogy a Zabfalatokat Korpovitra cseréltem, a cukrot pedig nyírfacukorra. Semmit nem változtatott az élvezeti értékén és nyírfacukorral és KOrpovittal cukorbetegek is ehetnek belőle.
Hozzávalók (18 cm-es, kicsi tortaformához):
Az aljához:
– 8 dkg Korpovit
– 4 dkg olvasztott vaj
(Ha valaki nagyon nem bírja ki édes íz, vagy cukor nélkül, keverjen a torta alaphoz kevés mézet vagy porcukrot!)
A sajttorta részhez:
– 20 dkg natúr krémsajt
– 3 dkg nyírfacukor (1 jó nagy ek)
– 1 citrom leve és reszelt héja
– 4 tk méz
– 6 dkg natúr joghurt
– 7 dkg tej (picivel több, mint fél deci)
– 1,5 dl habtejszín
– 5-6 ek áfonya dzsem
– 2 teáskanál zselatin
– friss áfonya (8-10 dkg)
– sütőpapír a tortaforma aljára
1. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A kekszet nylon zacskóba tesszük és egy nyújtófa/boros üveg segítségével porrá törjük. Az összetört kekszet egy tálban összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a masszát a tortaformába öntjük és egy kanállal jól lenyomkodjuk, tömörítjük. Mehet a hűtőbe, amíg a sajtréteget készítjük.
2. A habteszínt felverjük tejszínhabnak. A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne a zselatint.
3. A krémsajtot összekeverjük a citrom levével, héjával,a cukorral és a mézzel, majd hozzákeverjük a natúr joghurtot, végül a tejben feloldott zselatint. Az így kapott masszát laza mozdulatokkal a tejszínhabhoz keverjük.
4. Külön tálba vesszük a massza 1/4-ét, amihez hozzákeverjük az áfonya dzsemet. A maradék fehér masszát a tortaformába öntjük, majd evőkanállal a lila masszát 5-6 részletben, 5-6 különböző helyre kanalazzuk és a kanál segítségécel pár csíkot húzunk a masszába, így lesz szép márványos. Ne keverjük, mert akkor enm lesz márványos!
5. A masszába dobáljuk az áfonya szemeket. (Lehet úgy is, hogy a fehér masszába keverjük, majd jön a márványozás, bár fenn áll a vezsély, hogy az áfonya szemek lesüllyednek a torta aljára.) Mehet a hűtőbe és 2-3 óra hűtés után kész is!
Lehet, hogy kicsinek tűnik a 18 cm-es torta, de mivel sajttortáról van szó (tejszínnel ráadásul!), ezért meglehetősen “gazdag” desszert, így érdemes kicsit visszafogottan fogyasztani belőle. Örök parám, hogy nem lesz elég a zselatin és a torta nem fog megkeményedni, ezért teszek ebbe a mennyiségbe 2 teáskanállal, biztos, ami biztos.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.