Ismét egy édesség és már megint egy pop. Remélem megbocsájt mindenki, ígérem legközelebb egy sós jön!
Tesómnak végre eljött a nagy nap: megkapta egyetemi diplomáját, és ez most szuper alkalom volt arra, hogy elkészítsem a családnak a kekszes popokat. A gyerekek egyszerre hármat is a kezükbe kaptak, a felnőtteknek is tetszett a nem szokványos édesség, hiszen a cake pop még nem igazán ismert itthon.
A CuppCake oldalán sok érdekesség olvasható a cake popokról az elkészítéstől és a tárolástól kezdve egészen a rengeteg féle receptig… Popokat készíteni egyáltalán nem bonyolult. Alapvetően bármilyen torta elkészíthető “pop” (nyalóka) formában. A feladat csak annyi, hogy a kisült piskóta tésztáját és a tölteléket kell összegyúrni, és abból golyókat formázni, majd utána csokiba mártani. Figyelni kell arra, hogy ne legyen lágy a massza és mielőtt a pálcikára szúrjuk, jól hűtsük le. Mártogatás után lehet dekorálni: kókusszal, ehető csillámporral, mogyoróval, szórócukorral….
Kissé leegyszerűsítettem a receptet, és a hagyományos cake pop piskótás-krémes masszája helyett egy kekszes-vajas-kakaós-lekváros “tésztát” készítettem, így sütni sem kellett.
Recept:
250 g darált keksz (vajas vagy háztartási keksz)
80 g hideg vaj
kb. 1,5 dl tej
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek porcukor
3 ek pikáns lekvár (szilva, áfonya)
étcsokoládé a popok bevonásához
1. A darált kekszet, az kockákra vágott vajat, a kakaóport, a porcukrot és a lekvárt összekeverem annyi tejjel, hogy jól formázható, de ne túl lágy masszát kapjak. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a tészta megkeményedjen.
2. Másnap egyforma kis golyókat (átmérő kb. 1,5 cm) formázok, majd a golyókat ismét beszem legalább fél órára a hűtőbe.
3. Csokibevonat: étcsokoládét használtam, ami tökéletesen működött. Használható erre a célra speciális bevonó csoki a “Candy Melts” is, itt kapható mindenféle színben.
4. Érdemes előre előkészíteni csokizás előtt hungarocellt vagy mélyebb pohárkát, esetleg tojástartó dobozt, amibe mártogatás után beleszúrhatóak/beleállíthatóak a csokiba mártott popok, mert utána ismét hűteni kell. A szórócukrok is legyenek kéznél.
5. Mártogatás: Vízgőz felett megolvasztom az étcsokoládét, eközben pálcára (hurkapálca, nyalókapálcika, saslikpálcika) szúrom a golyókat. Ha már olvadt a csokim, egy kanálra annyi csokit teszek, amennyit csak tudok, és belemártom a sütigolyót: a pálca és a golyó találkozásánál kezdem és fokozatosan haladok a süti teteje irányába, miközben folyamatosan forgatom a golyót az olvasztott csokiban. Azonnal díszítem, majd beleszúrom a tartóba (hugarocell, tojástartó doboz, pohár) és amíg meg nem szilárdul rajta a csoki, hűtőbe teszem.
6. A megmaradt olvasztott csoki később felhasználható: mikor már kihűlt, lekapargatom az edény faláról, és elrakom egy alufóliába.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: