Extrán ropogós sertés sült

Vagyis köznyelven “rántott hús”. De nem a hajszál vékonyra kloffolt, lelóg a tányérról típus, hanem szaftos karaj nagyon ropogós bundában! Igazi klasszikus új köntösben, pikáns szósszal. Szinte elronthatatlan és garantált sikert fog aratni!

Tonkatsu

Ilyen rántott husit először egy japán ismerősöm készített nekem. (A japánok “tonkatsu“-nak hívják.) Meg is lepődtem, hogy a japánok is esznek ilyesmit és igen, esznek, méghozzá pikáns szósszal, ami nagyon ízlett, úgyhogy azóta én is mindig szósszal eszem.

Az itt élő japán ismerőseim imádják a mangalica húst. A sima sertéshúsra, és főleg a marhahúsra gyakra mondják, hogy kemény, hiába főzik/sütik nem akar megpuhulni, viszont a mangalicát imádják. Az ő javaslatukra próbáltam ki ezt a receptet mangalica karajból és mondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg! Átsült, mégis puha és szaftos maradt, kívül pedig nagyon ropogós a japán zsemlemorzsa, a “panko” miatt.

A panko sokkal nagyobb, szálasabb, mint a mi zsemlemorzsánk és teljesen más hatást lehet vele elérni, mintha pl. tört kukoricapehelybe paníroznánk a húst. (Az is ropogni fog, de a panko teljesen más.) (Pankot árulnak Ázsia boltokban, fűszerboltokban és néhány nagyobb szupermarketben is.) Ha megvan a panko, utána már pofon egyszerű az egész!

Hozzávalók (4 személyre):

– 4 szelet mangalica karaj (csont nélkül)

– liszt, felvert tojás és panko

– só, frissen őrölt bors

– olaj a sütéshez

1. A karajt a fehér részeinél függőlegesen bevagdosom, mert akkor nem kunkorodik fel sütés közben. Sózom-borsozom és az sem árt, ha hűtőben pihentetni tudjuk egy-két órát.

2. Egy edényben olajat melegítek a sütéshez, közben a szokásos módon bepanírozom a  húst, majd kisütöm. (A japánok szerint akkor jó az olaj hőmérséklete, ha egy evőpálcikát függőlegesen az edény aljára nyomunk és körülötte gyöngyözik az olaj. Fa evőpálcika híján megteszi egy fakanál nyele is.)

Elkészítem a pikáns szószt.

Pikáns (tonkatsu) szósz (4 adag):

– 4 ek ketchup

– 4 ek Worchester szósz

– 2 ek osztriga szósz (ez elhagyható, de extra ízt ad a szósznak)

– ízlés szerint cukor/méz

Összekeverjük a  szósz hozzávalóit és ezzel tálaljuk a kisült hússzeleteket.

A tonkatsut egyébként már tettük bento-ba is!

Címkék: , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »