“Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig ugyan azokat az ételeket együk”-szokta mondani Jamie Oliver (és milyen igaza van!), ezért szoktunk kísérletezgetni és kipróbálni új ízeket, új ételeket. Megéri!
Itt van pl. ez a gazdag leves, ami már szinte nem is leves, hanem egytálétel! Van benne sok tészta, hús és zödség is, ezen kívül rendkívül illatos és aromás a gyömbér-fokhagyma-pirított szezám egyvelegétől. És melegítő is, ami a komor őszi idő beköszönttével különösen jól esik, amikor este hazaérünk egy hideg nap után!
A leves eredeti neve “tantan men” (坦々麺), eredetéről a recept végén írunk részletesebben. Elkészítéséhez kell ugyan néhány ázsiai hozzávaló, de ezeket megéri beszerezni annak, aki ázsiai ételeket akar/szokott főzni. (Nagyon sokáig elég egy-egy flakon szójaszósz, egy csomag szezámmag…) Ami nagyon fontos, az a tészta és az illatos-aromás szósz. Ehhez a leveshez rámen tészta kell, senki ne kísérletezzen spagettivel, cérnametélttel vagy rizstésztával mert az eredmény nem lesz jó! Szárított rámen tésztát árulnak Ázsia boltokban, legvégső esetben használjunk valamilyen kínai tojásos tésztát, vagy a Ramen smack tasakokban található instant tésztát (az ízesítő kívételével). De ha csak egy mód van rá, keressünk egy kínai élelmiszereket áruló boltot és ott vegyünk tésztát!
Ennél a levesnél a legidőigényesebb a szósz elkészítése lesz. Amíg készítjük a szószt, simán megpiríthatjuk a darált húst és kifőzhetjük a tésztát (ami a víz forrásától számítva max. 3-4 perc, ha Ramen smack tésztát használ valaki, akkor csak forró vízben kell áztatni a tésztát pár percig, hoyg megpuhuljon).
Hozzávalók (2 adaghoz):
Az ízesítő szószhoz:
– 1 kk reszelt gyömbér
– 1/2-1 ek csípős paprika krém (lehetőleg harissa, vagy kínai csípős paprika krém “tobanjan”)
– 2 kk szójaszósz
– 1,5 ek sake
– 1/2-1 kk cukor/méz
– 2 (+1 ek a leves megszórásához) pirított, durvára őrölt szezámmag (isteni illata van!)
– 1 pici gerezd zúzott fokhagyma
A hozzávalókat egy kis tálkában jól összekeverjük, és közben elkészítjük a “levesbetéteket”.
Levesbetét:
– 2 adag rámen tészta
– 20 dkg darált sertés hús+1-2 ek olaj
– szójacsíra (ez msot enm volt itthon) és friss spenót
– 1 db kb 8 cm hosszú póré hagyma hosszában nagyon vékony csíkokra vágva
Serpenyőben forró olajon megpirítjuka húst, közben forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt al dentére főzzük a tésztát, amjd leszűrük, hideg vízzel leöblítjük.
A spenótot megmossuk, tálba teszzük, follpackkal lefedve 600 Watton 2 percig mikrózzuk (ennyi idő alatt megpuhul). Aki enm szerei nyersen a szójacsírát, az 1-2 percig mikrózhatja.
Leves:
– 6-8 dl nem sós, forró zöldségalaplé, vagy enyhe ízű csontleves/húsleves
– 1-1 kk miszo paszta (ha van, nagyon jó ízt csinál a levesnek!)
Leveses tálba alaplét szedünk (ha van miszo pasztánk, feloldjuk az alaplében), majd feloldunk benne 1 ek illatos szószt. Beleszedjük a tésztát, arra ráhalmozzuk a feltéteket; tányéronként 10 dkg pirított husit, néhány levél spenótot, egy csipet szójacsírát és a felaprított poré egy részét. A maradék pirított-őrölt szezámmal megszórjuk, esetleg pár csepp csili és szezám olajjal gazdagíthatjuk még.
Ez a leves, vagyis a “tantan men“, Kína Szecsuán tartományából származó leves. Részletesebebn itt olvashattok róla. Ázsiában természetesen friss és nem instant tésztával készítik. Mivel a világ több részén nem lehet az össszes klasszikus hozzávalót beszerezni (többek között Magyarországon sem), ezért természetesen több “regionális” variációja is kialakult. Tehát, ez a recept, amit leírtunk nem egy autentikus recept, viszont nagyon aromás és finom. Kifejezetten jól esik a hideg időben és annyira tartalmas, hogy önmagában is megállja a helyét vacsorára.
Ezek a keleti tésztás levesek egyébként is inkább egytálételek, sem mint klasszikus levesek; egy jó nagy tál gőzölgő leves tésztával, és különböző feltétekkel. Egy kis ízelítő eddig posztolt ázsiai leves receptjeinkből:
Szoba tésztás leves csirkehússal, sok zöldséggel
Szoba tésztás melegítő leves kacsamellel és póréval
Japán szilveszteri leves, vagyis “toshi koshi soba”
Meleg napokra:
Zaru soba (hideg japán tészta)
Ezen kívül a Nosalty-n írtunk már a különböző japán tésztafajtákról. A cikket itt találjátok!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: