Igazi meleg, ropogós, falnivaló csokis keksz. Nigella Lawson receptjében található csoki chipset könnyen lehet helyettesíteni bármilyen magasabb kakaótartalmú feldarabolt étcsokoládéval (én is ezt tettem). Az “chocolate chip cookie élmény” így is megmarad: olvadt csokidarabkák, csokis ropogós kekszben. És most jön a lényeg, a csoki: sokfélével próbálkoztam már, jól olvadnak a különböző bevonó csokik is, de ízét tekintve nekem nem a bevonó csokik, hanem a kicsit magasabb kakaótartalmú étcsokoládék váltak be. Ami fontos, hogy nem csokimorzsát keverek bele, hanem nagyobb darabokra aprítom (nagyjából egy csokikockát három felé), hogy legyen minek olvadnia a tésztában sütés közben.
Ez a keksz vékony és könnyen odaéghet, ezért 16 egyforma méretű gombócot formázok, amihez fagylaltos kanalat használok. Így elkerülhető, hogy a különböző méretű kekszek megégjenek. A fagylaltos kanalat a GasztroShopból rendeltem.
Nagyjából 12 perc sütés után a konyha úszik majd a csoki illatban, és egyértelmű, hogy a házi készítésű, friss, meleg csokis kekszre fogunk szavazni, szemben a giga kávézók száraz, hideg, néha kőkemény amerikai chocolate chip cookiejával. 16 süti lesz belőle. Recept: 200 g liszt háromnegyed teáskanál szódabikarbóna fél teáskanál só 125 g vaj 180 g kristálycukor 1 teáskanál vaníliakivonat 1 tojás 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé, kisebb darabokra (nem morzsásra!) aprítva 1. A száraz hozzávalókat (lisztet, szódabikarbónát és sót) egy nagy tálban összekeverem. 2. A vajat a cukorral habosra keverem robotgépben (legalább 3-4 percen keresztül), majd a vajas-cukros krémhez hozzáadom a tojást és a vaníliát. Végül a száraz hozzávalókat is beledolgozom. 3. Fakanállal beleforgatom a csokidarabokat, hogy egyenletes tésztát kapjak, és ha ezzel végeztem, fagyis kanállal ráadagolom a tepsire az egyforma méretű gombóckákat. A gombócok között hagyok egy kis helyet, mert szépen el fognak terülni maguktól. Amint kellemes barnás színt kapnak a kekszek és a szélük sötétedni kezd, gyorsan kiveszem a sütőből, nehogy túlsüljön. 170 fokon 14 perc alatt sültek meg. Az eredeti recept Nigella Lawson oldalán jelent meg.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Jóóól hangzik!