Wannabe Chef

Háztáji csemegék: őszi-téli saláta itthon termő zöldségekből

háztáji csemegék sorozat  indulása után közvetlenül különleges ajándékot kaptam. Andi barátnőm,  mindig meglep valamivel, amikor találkozunk. Egy természetgyógyász öröknaptárat hozott, 365 jó tanáccsal, amit még ő is nagymamájától kapott. Úgy gondoltam, hogy ez lesz az alapja ennek a háztáji csemegék bejegyzésemnek, és megosztom veletek a legérdekesebbeket, különösen a téli hónapok praktikáit, amit a következő hetekben hasznosítani tudtok. A posztból a háztáji finomság sem marad el: a bejegyzés végén egy őszi-téli vitamindús saláta receptet találtok.

 

  • Tudtátok például, hogy ha nem eszünk mást csak reszelt almát, céklával, citromos vízzel, akkor akár egy nap alatt elmúlhat az influenza? Kicentrifugázott levük jobb is, könnyebb is.
  • Az alma a szívre és a bőrre is jó hatással van. Napközben tanácsos enni, mert este étvágyat csinál!
  • Alvászavarra vacsora helyett citromfű teát igyunk, a diólevél teája nagyon régi gondolkodás-serkentő szer, a kamillatea pedig nyugtatja az idegeket.
  • A frissen bontott dió, almával fedezi az A-, B-, C-vitaminszükségletünket. Gyógyítja a szemet, a depressziót, a meggyengült agytevékenységet és bélrendszeri problémákat.
  • A téli körte fogyasztása hajtja a vizet, és ezáltal jó közérzetet biztosít.
  • A gyengülő szemen segít, ha a teákat édesítés nélkül, kissé keserűen fogyasztjuk.

Andi barátnőm, az egészséges életmód és tudatos fejlődés lelkes elkötelezettjeként minden évszakban előnyben részesíti az akkor hazánkban termő, illetve aktuális élelmet. Ő is nagyon szereti a zöldségeket, de az őszi-téli időszakban mindig jobban át kell gondolni, miből készíthetünk ízletes, friss, életteli salátát. Tőle kölcsönöztem most ezt az izgalmas receptet: itt nincsenek szabályok, és az ízek párosítására vonatkozó elképzelések sem. Laktató, egyszerű, rövid idő alatt elkészíthető salátát kapunk őszi és téli szezonális zöldségekből és gyümölcsökből.

Őszi-téli saláta

Recept (1 nagy adag lesz belőle)

1 kisebb alma

1 marék savanyú káposzta

1 közepes sárgarépa

1 kisebb fehérrépa

1-2 szelet friss zellergumó

1-2 szelet friss karalábé

3-4 szem dió vagy mandula vagy kesudió vagy bokormogyoró

Különlegességként és a gyönyörű színe miatt is, esetleg pá falat sütőtök

Néhány csipet bazsalikom vagy oregano

1. A gyümölcsöt, zöldségeket (répát, zellert, karalábét, almát) egy durvább reszelőn aprítom, és a többi hozzávalót is minél apróbbra vágom.

2. Egy csinos és kellően mély salátás tálba teszem őket és egy nagy kanállal összeforgatom, hogy harmóniába kerüljenek az ízek. A sütőtököt külön tálalom.

3. A receptből bármi kihagyható, vagy hozzátehető, például sajtok, tofu, vagy más salátaféle is. A rengeteg vitamin frissít és felüdít. Lehet hozzá 1-2 szelet piritóst is készíteni.

További háztáji receptek még itt. Salátás receptekért kattintsatok ide.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!