Az ajándék lehet pár darab házi készítésű csokis keksz vagy süti, házi müzli, vagy személyre szóló, saját készítésű csokoládé bonbon – ünnepi attól lesz, ha mutatósan és szeretettel csomagoljuk. Még jobb, ha egy kis kreativitást viszünk a munkába.
A blogon az elmúlt időben több egyszerűen kikeverhető kenyér recept volt. Nem a sokáig kelesztős, házi kenyerek, hanem azok a gyorsan megsülős fajták: többek között a datolyás kenyér, csokis banánkenyér, és a szilvás mandulás kenyér. Így jutott eszünkbe egy újabb gyorsan és könnyen elkészíthető kenyér recept, amikor a karácsonyi gasztroajándékokon ötleteltünk. Egy kesudiós-mazsolásat sütöttünk, de ajándéknak gyakorlatilag bármilyen fűszeresebb, vagy aszalt gyümölcsös fajtát megsüthettek.
A kenyeret barna sütőpapírba csomagoltam (a papírt előtte alaposan összegyűrtem, így értem el ezt a hatást), majd színes raffiával kötöttem át. Kiegészítő lehet karácsonyfadísz, dekorpapír, fenyőfaág, egész fahéj, szalag, bármi ami kéznél van. Nekünk ilyen lett.
Recept:
Hozzávalók 6-8 szelethez
250 g liszt + a forma kikenéséhez
150 g vaj + a forma kikenéséhez
150 g barna cukor
3 tojás
1 dl joghurt
fél csomag sütőpor
csipet só
1 marék mazsola, meleg vizbe áztatva, majd leszűrve
8 dkg pörkölt kesudió
1 teáskanál őrölt fahéj vagy téli fűszerek keveréke (gyömbér, fahéj, szerecsendió)
1. A mazsolát beáztatom meleg vízbe. A vajat megolvasztom, majd hagyom lancsosra hűlni. A tojást, a joghurtot, a barna cukrot és a sót egy tálban simára keverem. A liszttel elegyítem a sütőport, majd a tojásos részre szitáljuk és az olvasztott vajjal együtt simára keverem. Belekeverem a fahéjat és a lecsöpögtetett mazsolát is.
2. A kivajazott, kilisztezett formám aljára szórom a serpenyőben pirított kesudiókat, majd ráöntöm és simára kenem rajta a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem, de tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. Akkor sült meg, ha a fapálcika szárazon jön ki belőle.
Ha langyosra hűlt, kiborítom a formából, és porcukorral meghintve tálalom (vagy csomagolom).
Még több kenyér receptért kattintsatok ide, még több gasztroajándékért pedig ide.
Az eredeti recept a Szuflé 2010 novemberi számában jelent meg, amin módosítottam.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: