Wannabe Chef

Inspiráló karácsonyi ötletek: narancsos-vörösáfonyás scone

Imádom az ünnepekre hangolódást. Karácsony előtti hetekben sokat sütök, karácsonyi receptekkel kísérletezem, ötletelek, ajándéklistát írok és ezt nagyon élvezem. Ünnepek előtti héten a konyhában vagyok esténként, és mert imádok sütni-főzni,ezért inkább ehető ajándékokat készítek, ahelyett hogy a tömegben járjam a plázákat.

Ilyenkor előveszem a külföldi magazinokat is, és abból inspirálódom. A napokban egy tavaly karácsonyi Jamie Oliver Magazine-ra akadtam rá, abban pedig egy narancsos-vörösáfonyás scone-ra. Megsütöttem és úgy döntötem, hogy az inspiráló karácsonyi ötletek sorozat következő receptje ez a belül puha, kicsit puszedlis, illatos, tejbe mártogatós finomság lesz. Süssétek meg ti is, és ha ajándékba adjátok, csatos üvegbe vagy díszdobozba rakjátok. Masnival vagy raffiával díszítsétek.

Karácsonyi ajándék ötleteket még itt, keksz recepteket pedig itt és itt találtok.

Jamie Oliver narancsos-vörösáfonyás scone-ja

Recept (kb. 20-25 scone-hoz):

400 g liszt

másfél teáskanál sütőpor

fél teáskanál fahéj vagy gyömbér

20 g cukor

60 g hideg margarin felkockázva (rama)

fél narancs frissen facsart leve

fél narancs frissen lereszelt héja

50 g aszalt vörösáfonya

1 tojás, 140 ml tejjel felverve + 1 tojás a kenéshez

 

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

2. A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagy tálban, és hozzádolgozom a vajat is addig míg a tésztám morzsás nem lesz. Beledolgozom a narancs héját, levét, a vörösáfonyát és a tojás-tej keveréket, majd gombóccá formázom.

3. Kinyújtom a tésztát lisztezett pulton 3 cm vastagra és 7 cm átmérőjű pohárral kerek formákat vágok ki belőle. Vajazott, lisztezett tepsire teszem és megkenem a tetejüket az enyhén felvert tojással. 180 fokon, 12 perc alatt sültek meg aranybarnára a scone-ok. Rácson hagytam kihűlni.

Az eredeti recept Jamie Oliver Magazine  NOV/DEC 2011 (Issue 24) számában jelent meg.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Timi, 1 hétig biztosan eláll, hűvös helyen több ideig is!

  2. Timea Kalocsai says:

    szia, érdeklődnék, hogy mennyi ideig áll el ez a süti? Vagyis sütés után mennyi ideig várhatok az átadással? köszi.

  3. Kedves Titanilla, köszi a kérdésed, rama margarint használtam! A receptben is pontosítjuk!
    Orsi

  4. Bogdányi Titanilla says:

    a vaj,az a rama margarin?vagy sima vaj?Köszi

  5. wannabe chef says: (előzmény @molnár kata)

    Szia Kata!

    Igen, az eredeti recept ilyen kevés mennyiséget ír. Én kicsit többel készítettem, mert nálunk édesszájú a család (80 grammal) de az már nekem elég édesnek tűnt.

  6. molnár kata says:

    csak 20 gramm cukor kell bele?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!