Wannabe Chef

Zserbó, a klasszikus. Ami garantáltan sikerül.

Örök klasszikusnak számít a zserbó, sokan szeretik kicsik is, nagyok is. Sok ember számára igazi ünnepi süti, a Karácsony egyik “szereplője”. Sokan gondolják, hogy macerás elkészíteni (mi is ezt gondoltuk régen) ezért megkértük a nagyit, hogy tanítsa meg nekünk az elkészítését. Nem volt nehéz, bárkinek sikerülhet, ha követi a jól bevállt lépéseket!

Szeretnétek Ti is finom házi zserbót? Ha igen, ez a poszt nektek szól!

Kulcs a sikerhez:

1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, a tej langyos.

2. Házi sárgabarack lekvárt ahsználjunk!

3. Diót, és ne diópótlót használjunk!

4. Ne legyünk türelmetlenek; várjuk ki szépen, amíg megkel a tészta!

5. Fogyasztás előtt 1 napot pihentessük, hogy a  tészta jól megpuhuljon.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

– 35 dkg finomliszt

– 5 dkg porcukor

– 1 csipet só+sütőpor

– 1 egész tojás

– 20 dkg margarin+1 ek zsír

– 1 dl langyos tej+1 kk cukor+1-2 dkg élesztő

A töltelékhez:

– 25 dkg darált dió

– 10-15 dkg porcukor (ki mennyire szereti édesen)

– 2,5-3 dl házi sárgabarack lekvár

A bevonathoz:

– 20 dkg tortabevonó+2-3 ek étolaj

1. Az élesztőt belemorzsoljuk az 1 kk cukorral elkevert langyos tejbe, meleg helyen felfutattjuk. Közben:

2. A listet+5 dkg porcukrot+csipet só és sütőport 2x átszitáljuk. Deszkán a lisztes keverékbe morzsoljuk a margarint és az 1 ek zsírt. “Akkor jó a liszt-zsíradék arány, ha egy kézzel belemarkolva összeáll és ha elgurítjuk a deszkán megmarad gombóc formában és nem esik szét” – mondta a zserbó-szakértő. Kb. így kell elképzelni:

"Akkor jó a liszt-zsíradék arány, ha egy kézzel belemarkolva összeáll és ha elgurítjuk a deszkán megmarad gombóc formában és nem esik szét."

3. A listes-margarinos keverék közepére kis fészket csinálok, beleütöm a tojást, hozzáöntöm az élesztős tejet majd jól összedolgozom, összegyúrom. 3 kis cipóra osztom, amiket egyenként ki kell majd nyújtani akkorára, mint a tepsi.

4. A tepsit kikenjük margarinnal és az első réteg, vékonyra nyújtott tésztát beletesszük. Megkenjük a lekvár felével (ne sajnáljuk!!!), megszórjuk a cukros dió felével.

5. Ráterítjük a 2. réteg vékonyra nyújtott tésztát. Megkenjük a maradék lekvárral, megszórjuka  dióval. Jöna  3. réteg tészta, amit nyújtsunk picit nagyobbra, mint az első kettőt. A felső tésztalap széleit igazgassuk, enyhén nyomkodjuk a másik két réteg alá. Megszúrkáljuk villával.

5. Konyharuhával leterítve, meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük.

6. 180 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép egyenletes, aranybarna színe nem lesz a tésztának. Ha megsült, óvatosan a deszkára borítjuk és hagyjuk kihűlni. Amikor a süti már csak langyos, egy lábosba tördeljük a tortabevonót, hozzáöntjük az olajat és a már lezárt sütőbe toljuk. (Itt szépen felolvad majd a csoki.) Ha  atészta kihűlt, a megolvasztott bevonóval bevonjuk, ha a csokimáz megszilárdult, szeleteljük.

Mi mindig rombusz alakúra szoktuk vágni.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!