Ünnepekhez közeledve egyre gyakrabban lapozgatom a karácsonyi sütemény receptjeimet. Tervbe vettem erre a hétre még egy gyömbéres mézeskalácsot és dédnagymamám receptkönyvéből néhány aprósüteményt. A szezont egy tortával nyitottam: megsütöttem Jamie fűszeres almás karácsonyi tortáját. Karácsony összes íze benne van ebben a puha, omlós, édes, illatos tortában: alma adja az alapját, ettől lesz édes és marad nedves a piskótája sütés után is. Furcsának tűnhet a piskótás tortában a közel fél kiló alma, de mivel ez a torta cukormentes, ettől a rengeteg gyümölcstől kapja édes ízét. A fahéj, gyömbér, szerecsendió, mandula, mazsola, datolya teszi illatossá és ünnepivé ezt az izgalmas tortát.
Recept (12 szeletes tortához):
225 g vaj, szobahőmérsékletű, kockákra vágva
450 g édes alma, nagyon apró darabokra szeletelve
200 g magozott datolya, turmixban apróra darálva
100 g mazsola
4 tojás, felverve
150 g liszt
100 g darált mandula
másfél evőkanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál szerecsendió
1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gáz 4-es fokozat). Kikenek egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát vajjal és sütőpapírral kibélelem (kapcsos tortaforma a legjobb).
2. Turmixgépben apróra darálom a datolyát és az almát, majd a vajat és a mazsola felét is hozzádolgozom. Spatulával egy nagy tálba kapargatom és a felvert tojások egyharmadát is hozzákeverem.
3. Egy másik edényben összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a darált mandulát, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért és a szerecsendiót. Ezután felváltva adom az almás-datolyás keverékhez a lisztet és a tojások megmaradó részét, közben alaposan keverem. A végén hozzádolgozom a megmaradt mazsolát is.
4. Beleöntöm a tésztát a tortaformába, és kb. 50 percig sütöm, amíg aranybarna színű nem lesz. Mielőtt kivenném a sütőből, hurkapálcával tűpróbát végzek. Ha a pálcika szárazon jön ki a tortámból, megsült. Kiveszem a sütőből és 10 percig hagyom hűlni, majd szeletelve tálalom.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: