Wannabe Chef

Svéd húsgolyócska

A svéd húsgolyókat mindig otthon, házilag készítem, évek óta egy bevált recept szerint. A lereszelt vöröshagyma, a darált hús, a tojás és a fűszerek (koriandermag, szerecsendió, bors) mellett sós vízben megfőtt krumpli is kerül bele, amit még melegen, krumplinyomóval török át, és keverek bele a húsgolyóba. Tejszínes mártás készül hozzá és mindig adok mellé pikáns áfonyalekvárt is.

Az édesburgonyával annak idején könnyen megbarátkoztam és nagyon szeretek kíséletezni vele. Legutóbb a svéd húsgolyóban váltottam ki vele a krumplit, és ebből kevertem hozzá egyszerű pürét. Édes íze meglepően jól kiegészítették egymást a svéd húsgolyócska fűszereivel és az áfonyalekvár fanyar ízével.

 

Svéd húsgolyó édesburgonyával

Recept:

A húsgolyókhoz (kb. 25 db-hoz)

250 g édesburgonya

fél vöröshagyma megpucolva, lereszelve

1 kávéskanál őrölt koriandermag

20 dkg darált disznóhús

20 dkg darált marhahús

1 tojás

1/2 dl hideg tej

negyed kávéskanál frissen reszelt szerecsendió

25 g zsemlemorzsa

só, bors

A sütéshez 2 dl olaj és 15 dkg vaj. A tálaláshoz áfonyalekvár.

1. Az édesburgonyát meghámozom, kockákra vágom és enyhén sós vízben megfőzöm. Még melegen krumplinyomóval összenyomom, szétterítem egy nagy tálon és kihűtöm.

2. A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucolom és lereszelem, a koriandermagot mozsárban porrá töröm, majd az összes hozzávalót a fűszerekkel együtt összekeverem, beleértve az édesburgonyát is. Fűszerezem sóval és borssal, majd 2 cm átmérőjű golyókat formázok belőle.Kb. 25 db golyóm lesz.

3. A sütéshez a vaj és az olaj felét egy serpenyőben felforrósítom és a húsgolyókat két körben megsütöm benne (következő sütésnél pótolom a maradék vaj-olajat). Sütés után óvatosan szárazra törlöm a húsgolyóat papírtörlővel. Áfonyalekvárral és sült krumplival tálalom. Mennyei!

Húsgolyó receptet még itt találtok!

 

 

 

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!