A svéd húsgolyókat mindig otthon, házilag készítem, évek óta egy bevált recept szerint. A lereszelt vöröshagyma, a darált hús, a tojás és a fűszerek (koriandermag, szerecsendió, bors) mellett sós vízben megfőtt krumpli is kerül bele, amit még melegen, krumplinyomóval török át, és keverek bele a húsgolyóba. Tejszínes mártás készül hozzá és mindig adok mellé pikáns áfonyalekvárt is.
Az édesburgonyával annak idején könnyen megbarátkoztam és nagyon szeretek kíséletezni vele. Legutóbb a svéd húsgolyóban váltottam ki vele a krumplit, és ebből kevertem hozzá egyszerű pürét. Édes íze meglepően jól kiegészítették egymást a svéd húsgolyócska fűszereivel és az áfonyalekvár fanyar ízével.

Svéd húsgolyó édesburgonyával
Recept:
A húsgolyókhoz (kb. 25 db-hoz)
250 g édesburgonya
fél vöröshagyma megpucolva, lereszelve
1 kávéskanál őrölt koriandermag
20 dkg darált disznóhús
20 dkg darált marhahús
1 tojás
1/2 dl hideg tej
negyed kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
25 g zsemlemorzsa
só, bors
A sütéshez 2 dl olaj és 15 dkg vaj. A tálaláshoz áfonyalekvár.
1. Az édesburgonyát meghámozom, kockákra vágom és enyhén sós vízben megfőzöm. Még melegen krumplinyomóval összenyomom, szétterítem egy nagy tálon és kihűtöm.
2. A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucolom és lereszelem, a koriandermagot mozsárban porrá töröm, majd az összes hozzávalót a fűszerekkel együtt összekeverem, beleértve az édesburgonyát is. Fűszerezem sóval és borssal, majd 2 cm átmérőjű golyókat formázok belőle.Kb. 25 db golyóm lesz.
3. A sütéshez a vaj és az olaj felét egy serpenyőben felforrósítom és a húsgolyókat két körben megsütöm benne (következő sütésnél pótolom a maradék vaj-olajat). Sütés után óvatosan szárazra törlöm a húsgolyóat papírtörlővel. Áfonyalekvárral és sült krumplival tálalom. Mennyei!
Húsgolyó receptet még itt találtok!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: