Év eleje óta majdnem minden nap készül leves sok-sok zöldséggel, ismét elővettük a zöldségcentrifugánkat és amiből csak lehet, kihagyjuk a cukrot. Több vegetáriánus és vegán recept készült már otthon, a legtöbbet ezek közül szeretném majd megosztani veletek….
Legutóbb egy zöldséges burgert készítettem. Alapja héjában puhára főtt burgonya, de került még a burgerekbe hagyma, sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem és sajt is. A répát vagy annak egy részét lehet helyettesíteni apró kockákra vágott gombával is. A méz, és a zöldségek csodálatos ízt adnak a pogácsáknak, így a kisgyerekek is örömmel eszik majd a kézzel is fogható falnivaló, lapos burgereket!
Az alapreceptet Annabeltől kölcsönöztem, az arányokon módosítottam.
Hozzávalók 8 adaghoz:
4 közepes méretű főtt burgonya
1,5 evőkanál olívaolaj
1 nagy apróra vágott hagyma
2 közepes méretű sárgarépa lereszelve
1 összetört fokhagyma
fél teáskanál kakukkfű
1 evőkanál szójaszósz
fél csokor petrezselyem
30 g tejszínes sajt (krémsajt)
70 g morzsa
2 teáskanál méz
1 tojás sárgája
liszt a formázáshoz
napraforgóolaj a sütéshez
só és bors
1. Puhára főzöm a burgonyát sós vízben, majd hagyom kihűlni. Közben felforrósítom az olajat egy serpenyőben és időnként megkeverve puhára párolom a hagymát. sárgarépát, fokhagymát a kakukkfűvel együtt (kb. 10 percig). Ellenőrzöm, hogy a lé, amit a zöldségek eresztenek, elfőtt-e majd hagyom kihűlni.
2. Meghámozom a burgonyát, villával egyhén összenyomkodom, és hozzáadom a kihűlt zöldségeket, és a maradék hozzávalókat is belekeverem a liszt és az olaj kivételével. Alaposan összedolgozom és ízesítem sóval, borssal.
3. Kb. 8 burgert/pogácsát formázok és a hűtőbe teszem őket fél órára. Ezután beleforgatom őket kevés lisztbe, és olajban 3-4 perc alatt megsütöm őket. Akkor lesznek jók, ha aranysárgára sülnek.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: