Wannabe Chef

Ropogós makréla

Ezt a receptet Jamie-nél találtuk és azonnal belopta magát a szívünkbe mert a hal egyszerűen mesés, ropogós, szóval isteni!!! Korábban már próbálkoztunk makrélával, nem sok sikerrel… Ez a mostani recept viszont!!!!!

Ezek a makrélák gyönyörűek voltak, így hát kár lett volna őket a boltban hagyni. Eddig kicsit fétünk  a makrélától, mert hmmmmmmm… enyhén szólva intenzív hal szaga van nyersen, viszont sütve valami isteni volt!

Egy dietetikus ismerős szerint minden héten kellene halat enni… Hát… Ha figyelembe vesszük a hazai halválasztékot, az egyik legjobb választás lehet a makréla, arról nem is beszélve, hogy nagyon gyorsan elkészül. Maga a sütés max. 10 perc volt, vagy még kevesebb. Illatos, omlós és ropogós lett; az erős halszagnak se híre, se hamva nem volt sütés után.  Próbáljátok ki, mert nagyon megéri!

Hozzávalók (2 adaghoz):

– 2 makréla megtisztítva, a belsőségek eltávolítva, megmosva

– 1 kk koriander mozsárban összetörve (vagy darálóban ledarálva) + só, bors

– 5-6 ek olívaolaj (sütéshez)+4 gerezd fokhagyma+3-4 levél zsálya

– 2-3 paradicsom felszeletelve+só

– sárgarépa-karalábé-retek saláta

1. A halat  2 centiként bevagdaljuk a “csontjáig”, kívül belül jól bedörzsöljük sóval, borssal, az összetört korianderrel és kb. 10-15 percig állni hagyjuk.

2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a halat mindként oldalán kb. 4 percig sütjük. (Óvatosan fordítsuk meg, nehogy összetörjön!!!!)

3. Amíg sül a hal, felkarikázunk 2-3 szép, piros paradicsomot, majd egy tál közepére fektetjük a ropogósra sült halat, köré halmozzuk a paradicsomot, amit meghintünk sóval.

Mi párolt rizzsel és répa-retek-karalábé salival (vagy inkább savanyúsággal????) tálaltuk.

 

Répa-retek-karalábé saláta

Hozzávalók:

– 10 dkg reszelt, vagy julienne-re vágott sárgarépa

– 3-4 hónapos retek legyalulva

– 1/2 karalábé keresztben három részre vágva, legyalulva

– 1 mokkáskanál só+1 kk cukor+2 kk enyhe ecet (nálunk rizsecet)

– 1 ek olíva olaj+1-2 ek citrom-, v. lime lé

– apróra vágott petrezselyemzöld

1. A zöldségeket egy tálba tesszük, sózzuk, majd alaposan elkeverjük a cukorral és az ecettel, majd fél órára félretesszük. Fél óra elteltével a  zöldségek levet eresztenek, ezt öntsük le (de ne csavarjuk ki a zöldségeket)!

2. 1 ek olívaolajat elkeverünk 1-2 ek citromlével (v. lime lével), ezzel és apróra vágott petrezselyemzölddel keverjük el a zöldségeket. Sózzuk, ha nem elég sós.

Ez a saláta, vagy inkább gyors savanyúság jól megy a ropogósra sült halhoz illetve más húsokhoz is.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Balló Péter says:

    Azt írod s sütéshez kell a fokhagyma és a zsálya. Ezt hogy alkalmazzam? az olajba tegyem bele, vagy a hal hasüregébe


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!