Egy ideje rendszeresen készülnek nálunk húsgolyók, gyümölcsös húspogácsák és zöldséges burgerek. Két oka van: mert roppant egyszerű készíteni őket, és mert minden változatát imádjuk. A mostani egy pikánsabb, nagyon jól variálható, baráti vacsorákra, koktélpálcikákra szúrva, szilvaszósszal vagy anélkül is kiváló vendégváró.
Recept (kb. 30 pogácsához):
10 dkg magozott aszalt szilva
1 vörös hagyma
10 dkg szikkadt kenyérbél
50 dkg darált sertéshús
1 púpos kávéskanál só
fél kávéskanál őrölt fahéj
a sütéshez 2-3 dl olaj
1. Az aszalt szilvát annyi vízben felforralom, amennyi ellepi és ha már puha, leszűröm, aztán szinte pépesre darabolom. A megtisztított vöröshagymát finomra vágom, a kenyérbelet morzsásra őrlöm, ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozom és a masszából 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázok.
2. A sütéshez 1 cm-es rétegben olajat forrósítok, 1 perc altt megpirítom benne a húsgombócok felét, majd mérsékelt tűzön 6 perc alatt, néha átforgatva átsütöm a gombócokat. Kiszedem őket, papírtörlővel leitatom a felesleget és a többi gombócot is megsütöm.
3. Tálalás előtt pálcikát szúrok a húsgolyókba.
Az alaprecept Stahl Judit Gyors húsos ételek c. könyvében jelent meg.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: