-“Ja, tudom már! A bento az, amikor kajából csinálnak kismacit, meg cicát, meg ilyeneket!”- mondta nem is olyan régen egy ismerősöm.
NEM! Nem az! Vagyis NEM CSAK az. A bento ízlésesen összekészített, változatos ebéd, (vagy uzsonnás) doboz, amiben az ételek ízlésesen vannak elrendezve.
A bentoba mindig kerül:
-“köret”, pl. krumpli, tészta, rizs (Japánban a bento egyik fő alkotóeleme a rizs, és nem is köretként tekintenek rá, hanem a bento és az étkezés fő alkotórészeként, amihez esznek még halat vagy húst, párolt zöldségeket, savanyúságot, stb…), vagy kenyérféle
– hal, hús (amit mi, nyugatiak, az étkezés fő részeként kezelünk)
– párolt, pirított zöldségek (többféle is!)
A fent említetteken kívül gyakran tesznek még a bentoba pácolt-savanyított zöldségeket, szószokat pici flakonokban (a képen lásd a malackás kis flakont!), illetve gyakran ízesítik a rizst különböző ízesítő keverékekkel, amit egyszerűen csak a rizs tetejére szórnak.
Egy hétköznapi (és nem hétköznapi) bento ezekből az összetevőkből áll. Bárki könnyedén összedobhat egy bentot a munkahelyre és nem kell többé pl. szétmálló, színét vesztett, agyonfőzött brokkolira rádobott ízetlen csirkét enni! A bento segítségével könnyedén kontrolálhatjuk az adagot is és még sokáig sorolhatnám az előnyeit. De helyette jöjjön inkább a doboz leírása!
Töltött sertésszüzes bento (a vasárnapi maradékból):
– Párolt vadrizses-petrezselymes barna rizs
– Répával, spenóttal, szárított paradicsommal és zöldfűszeres fűszervajjal sütött sertésszűz szeletek
– Ajvár (kb. 1 ek, a kis kék dobozban)
– Blansírozott spenót+szójaszósz
– Őrölt korianderrel és pár csepp chili olajjal fűszerezett, tepsiben sült sütőtök szeletek
A töltött sertésszűz elkészítése:
1. Egy kisebb sertésszüzet hosszanti irányban bevágunk (nem vágjuk ketté, csak annyira, hogy ki tudjuk teríteni), kicsit klofolunk rajta, majd bekenjük 3-5 dkg zöldfűszeres vajjal (szobahőmérsékletű vajhoz keverünk 1-1 mokkáskanál bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, pici sót, 1 gerezd zúzott fokhagymát, pici fehér borsot).
2. A hús közepére teszünk 10 dkg blansírozott és jól kicsavart spenótot, 1 csík (kb. 1×1 cm-es) sárgarépát (forrásban levő vízben 5 percig főztem), 4-5 db szárított, olajban eltett paracsicsomot, amit csíkokra vágtam.
3. Feltekerjük (aki akarja, beletekerheti bacon szeletkbe is) és 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. (Átsült, de nem száradt ki.)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Thank you Madryt, you are very kind! Let us know if you are interested in any o the recipes here and we’ll email you it in English! Have a nice day!