Töltött sertésszüzes bento

-“Ja, tudom már! A bento az, amikor kajából csinálnak kismacit, meg cicát, meg ilyeneket!”- mondta nem is olyan régen egy ismerősöm.

NEM! Nem az! Vagyis NEM CSAK az. A bento ízlésesen összekészített, változatos ebéd, (vagy uzsonnás) doboz, amiben az ételek ízlésesen vannak elrendezve.

A bentoba mindig kerül:

-“köret”, pl. krumpli, tészta, rizs (Japánban a bento egyik fő alkotóeleme a rizs, és nem is köretként tekintenek rá, hanem  a bento és az étkezés fő alkotórészeként, amihez esznek még halat vagy húst, párolt zöldségeket, savanyúságot, stb…), vagy kenyérféle

– hal, hús (amit mi, nyugatiak, az étkezés fő részeként kezelünk)

– párolt, pirított zöldségek (többféle is!)

A fent említetteken kívül gyakran tesznek még a bentoba pácolt-savanyított zöldségeket, szószokat pici flakonokban (a képen lásd a malackás kis flakont!), illetve gyakran ízesítik a rizst különböző ízesítő keverékekkel, amit egyszerűen csak a rizs tetejére szórnak.

Egy hétköznapi (és nem hétköznapi) bento ezekből az összetevőkből áll. Bárki könnyedén összedobhat egy bentot a munkahelyre és nem kell többé pl. szétmálló, színét vesztett, agyonfőzött brokkolira rádobott ízetlen csirkét enni! A bento segítségével könnyedén kontrolálhatjuk az adagot is és még sokáig sorolhatnám az előnyeit. De helyette jöjjön inkább a doboz leírása!

Töltött sertésszüzes bento (a vasárnapi maradékból):

– Párolt vadrizses-petrezselymes barna rizs

– Répával, spenóttal, szárított paradicsommal és zöldfűszeres fűszervajjal sütött sertésszűz szeletek

– Ajvár (kb. 1 ek, a kis kék dobozban)

– Blansírozott spenót+szójaszósz

– Őrölt korianderrel és pár csepp chili olajjal fűszerezett, tepsiben sült sütőtök szeletek

A töltött sertésszűz elkészítése:

1. Egy kisebb sertésszüzet hosszanti irányban bevágunk (nem vágjuk ketté, csak annyira, hogy ki tudjuk teríteni), kicsit klofolunk rajta, majd bekenjük 3-5 dkg zöldfűszeres vajjal (szobahőmérsékletű vajhoz keverünk 1-1 mokkáskanál bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, pici sót, 1 gerezd zúzott fokhagymát, pici fehér borsot).

2. A hús közepére teszünk 10 dkg blansírozott és jól kicsavart spenótot, 1 csík (kb. 1×1 cm-es) sárgarépát (forrásban levő vízben 5 percig főztem), 4-5 db szárított, olajban eltett paracsicsomot, amit csíkokra vágtam.

3. Feltekerjük (aki akarja, beletekerheti bacon szeletkbe is) és 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. (Átsült, de nem száradt ki.)

Címkék: ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »