Wannabe Chef

Quinoa saláta + a cukormentes kihívás első hete

Januárban, mikor nagy örömünkre túlléptük az 1000 fős tábort, arról írtunk, milyen újdonságokat tervezünk a blogra ebben az évben: az ötletes, könnyen elkészíthető finomságokon túl még több egészséges receptet fogunk megosztani veletek és szeretnénk még többször gondolni a vegákra és a vegánokra is. Januárban készült a blogra egy vegán málnás muffin és egy cukormentes banános palacsinta is, ezekről az elmúlt hetekben már több pozitív visszajelzés is érkezett tőletek.

A februári folytatáshoz (és 2013-as gasztrofogadalmaim betartásához!) Zizi februári cukor- és édességmentes kihívása kapóra jött! Év eleje óta tudatosan kerülöm a cukrot, a péksüteményeket és mindenféle édességet. (Ehhez a kezdő lökést Dr. T. Colin Campbell táplálkozástudománnyal kapcsolatos, Kína tanulmány című könyve adta. Megdöbbentő összefüggésekre mutat rá a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek, például a szívbetegség, az elhízás, a cukorbetegség, a rák és az autoimmun betegségek között…. ).

A februári kihívás első hete nem volt könnyű. Továbbra is sikerült tartanom magam a már januárban elkezdett édesség-böjthöz: kerülöm a péksüteményeket, a cukortartalmú ételeket, a kihívás óta viszont nem iszom kávét és szegény blogot is alapos diétára fogtuk…. Minden nap készül nálunk leves sok friss zöldséggel és rengeteg zöldséglevet is préselünk itthon. Megvontam magamtól mindenféle cukortartalmú félkész és készételt, bár be kell valljam, néhányszor elcsábultam egy-egy gyümölcsjoghurtra.

Az első napokban az volt a legnehezebb, hogy milyen “helyettesítő” ételeket válasszak. Az én “szabályaim” helyett leírom nektek, hogy itthon mivel helyettesítjük a félkész és készételeket:

–  fehér lisztből készült élesztős pékáruk helyett: előnyben más gabonafélék, például quinoa és barnarizs

– cukorral bevont müzli/gabonapehely helyett: zabpehely, pirított mandula, dió

– gyümölcsös joghurtok helyett: növényi tejek (mandulatej, rizstej, zabtej)

– fűszerkockák helyett: friss zöldfűszerek 

– különböző (édes) rágcsálnivalók helyett: szárított gyümölcsök, elsősorban sárgabarack, aszalt szilva, mazsola, almacsipsz

– méz, cukor, juharszirup és egyéb édesítők helyett: banán és alma édesítőként

 – cukros gyümölcslevek helyett: frissen préselt zöldséglé, 100%-os gyümölcslé

– kávé helyett: gyümölcs- és gyógytea

Jövő héten is készülök beszámolóval, a tapasztalataimról, az eredményekről és az édesség utáni sóvárgásokról 🙂 Ha van kedvetek, csatlakozzatok a kihíváshoz ti is!

Most pedig jöjjön a quinoa saláta receptje.

Recept (2 főre):

7 dkg quinoa (bioboltokban kapható a kölesre hasonlító gabonaféle)

fél dl cukormentes narancslé

só, frissen őrölt fekete bors

10 dkg karfiol vagy brokkoli, rózsáira szedve

5 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó

5 dkg zöldbab

1 vékony szeletekre vágott alma

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál fehérborecet

1 evőkanál dijoni mustár

friss petrezselyem

1. A quinoat felforralom dupla mennyiségű vízben (1 deci), alaposan sózom, borsozom és hozzá öntöm a narancslevet, majd újra felforralom. Kis lángon főzöm úgy 10 percig, ezalatt a folyadék nagy része elpárolog, a magok pedig megpuhulnak. Ha mégsem, akkor a tűzről levéve lefedem egy kis időre.

2. Egy másik lábosban kevés sós vízben először a karfiolt, majd 5 perccel később a borsót és a zöldbabot is megfőzöm (kb. 2 perc), aztán bőséges hideg vízben lehűtöm, hogy finom ropogós maradjon. Lecsöpögtetem, mielőtt hozzáadnám a magokat, a kicsumázott, szeletekre vágott almát, aztán meglocsolom az ecet-olaj-mustár keverékkel. Bőségesen meghintem az apróra vágott petrezselyemmel.

 

Az eredeti recept megjelent az evamagazin.hu-n.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!