Bálint-napi interjú Bilák Imre csokimesterrel

Bilák Imrét egy évvel ezelőtt már kifaggattuk vad ízvilágú bonbonjairól, s akkor azt ígértük, folytatjuk a beszélgetést. Örömmel jelentjük, több újdonság született azóta a csokoládémester műhelyében. Most a szezon különlegességeiről, Bálint-nap újdonságairól, trendekről kérdeztük és arról, hogy ő mire készül ebben az évben.

Milyen bonbonok mondhatóak a szezon újdonságainak és különlegességeinek?

Valentin-napon a datolyás-rózsavizes-marcipános szivecskét és a rózsa-litchi-málnás bonbont nagyon sokan szeretik. A bonbonválogatást a boltok ilyenkor külön dobozba csomagolják. A téli szezon elején a bonbonokban általában a fűtő fűszerek népszerűbbek, mint a fahéj, a chili, a kardamom. Amikor már kifelé megyünk a télből, a gyümölcsösebb bonbonokat kezdik szeretni: most például a málnás, a ribizli-zöldbors, az erdei gyümölcs és a citromos kosár a népszerűek. Ezek mind-mind frissítő, gyümölcsösebb ízek. A jelenlegi szezonnak ezek a kedveltebb ízei. A nyarancsos egy vízválasztó, mert abba teszek szegfűszeget és az már egy karácsonyi ízhatás. Nyáron például a mentás bonbon népszerű.  

Jellemzően melyek a legnépszerűbb bonbonjaid?

Szezontól függetlenül a méz-karamellát nagyon szeretik. A rózsa-litchi-málnásnak töretlen sikere van, a kecskesajtosnak és a körtepálinkás-kecskesajtosnak is. Idén egyre több fogy a gorgonzolásból is. Most már nem lepődnek meg annyira a sajtos csokin, mint az elején, és egy sajtbolt is rendszeresen rendel… 

Mik a terveid?

Valószínűleg idén elkészül az első táblás csokoládé kollekció, aminek a madagaszkári nyírfacukros csokoládé fogja adni a gerincét. Szeptemberre biztosan elkészül a töltött csokoládéknak az első része, illetve a forró csokoládék és a  gyümölcskaramellák is. 

Milyennek látod az itthoni csokoládéfogyasztási kultúrát?

Magyarországon egy fejlődő csokoládé kultúrát látok.  A csokoládé készítők felelőssége is, hogy ezt ne csak kiszolgálják, hanem fejlesszék is. Abból lesz  Magyarországon egy jól fejlődő csokoládéfogyasztási kultúra, ha sok kreatív elme kezd el ezen gondolkodni és nem csak kopírozni. A mostani trend a minőségi csokoládé felé hajlik. Most már kezdjük megérteni, hogy a tortabevonó az nem csokoládé és mit jelent a couverture csokoládé…  

Hol kaphatóak a bonbonjaid?

Több boltba szállítok: az Azték Csokoládézóba (Deák tér), a Noir ChocoBarba (Budapest, Hegedű utca), a Jancsi és Juliskába, Szentendrén az Éden Édességbe és Budán a Csokissimoba (Kiss János altábornagy utca).

Fotók: wannabe chef

Címkék: , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »