Wannabe Chef

Színes saláta édesköménnyel + a cukormentes kihívás második hete

A februári cukor- és édességmentes hónap második hete nehezebben ment, mint az első. Többször éreztem, hogy pótolnom kell valamivel az édességet. Jobb ezeket a helyzeteket elkerülni, de ha nem sikerül, ilyenkor jöhet az aszalt gyümölcs (leginkább mazsolát ettem), a frissen facsart/centrifugázott édesebb zöldséglevek (nálunk a répalé és a céklalé fogyott gyakrabban) és a “megmentő” cukormentes palacsinta. A kávét első héten teljesen kerültem, de ezen a héten sajnos gyakran ittam… Viszont alkut kötöttem magammal, cukor nélkül iszom, rizstejjel vagy mandulatejjel. Sikerélmény, hogy egyre több friss zöldség fogy itthon, még mindig bírom édesség, péksütemény nélkül, teljesen átálltunk itthon a növényi tejekre, ráadásul most már cukor nélkül sem tűnik keserűnek a kávém!

Most pedig jöjjön ez a nagyon egyszerű, ropogós saláta recept!

Év végi fogadalmaim egyike volt, hogy idén rendbe teszem a kinyomtatott és újságokból kivágott receptjeimet. A nagyjából 50 szakácskönyvem mellett a polcon ott sorakozik legalább 300 kártya, még annál is több kivágott, összegyűjtött recept és arra vár, hogy szétválogassam, rendszerezzem őket és helyükre kerüljenek végre. Ezen a héten nekiláttam: londoni barátnőmtől pár évvel ezelőtt kaptam egy fantasztikus recipe book-ot, és most minden nap kis adagokban ebbe ragasztgatom a kivágott, szétválogatott recepteket….

Így akadtam erre a nagyszerű salátára:  az a legjobb benne, hogy a hozzávalók tetszés szerint változtathatók. Édeskömény adja az alapját, kígyóuborka, sárgarépa és lila hagyma kerül még bele.  Adható hozzá bármilyen hétköznapi alapanyag, például retek vagy apróra vágott dió is. Egyszerű, színes saláta lesz az eredmény!

 

Ropogós saláta édesköménnyel

Recept 2 személyre 

1 kígyóuborka

fél megtisztított lila hagyma, vékonyra vágva (elhagyható)

1 nagy sárgarépa

1 külső rétegeitől megfosztott, hosszában felnegyedelt édesköménygumó

1 marék dió (opcionális)

1 evőkanál mustár (elhagyható)

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

fél csokor finomra aprított friss kapor

fél csokor finomra aprított friss petrezselyem

tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom: az uborkát hosszában kettévágom, (magját kávéskanállal kikotrom) és vékonyra szeletelem. A répából zöldséghámozóval szalagokat vágok, a hagymát vékonyra metélem, az édesköményt negyedelem és vékonyra felvágom, és az összes zöldséget egy tálban összekeverem. Egy serpenyőben pár percig pirítom a diót, majd félreteszem.

2. A hozzáadom a salátához a felaprított zöldfűszereket, az olívaolajat, a sót. Ízesíthető mustárral is. Megszórom a pirított dióval a saláta tetejét és frissen tálalom, amíg a zöldségek ropogósak.

Eredeti recept: Jamie Oliver

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!