Wannabe Chef

Háztáji csemegék: Foszlós kalács és házi kuglóf Fáni Mamától

 

Régen volt már a háztáji sorozatban blogbejegyzés, itt volt hát az ideje egy igazi háztáji csemegének. A napokban, mikor húsvéti finomságok után lapozgattam a régi receptkönyvemben, rátaláltam Fáni Mama foszlós kalács receptjére. Dédnagymamámat még ismertem, sok emlékem van róla, de a kalácsára már nem emlékszem, ezért ma megsütöttem. Elképesztő tészta született belőle, s mikor végre kisült, alig vártam, hogy kihüljön és felvághassam. Foszlós, lágy, belül puha és isteni finom!

Ritkán készítek élesztős süteményeket, tésztákat, de nagyon egyszerű volt elkészíteni és az 1 órás kelesztést leszámítva a sütés egész gyorsan ment. Akinek nincs tapasztalata kelt tészta készítésében, az is nyugodtan kipróbálhatja, mert nem fog csalódni! Ebből a mennyiségből 1 nagy kalács + 1 nagy kuglóf (vagy összesen 3 kuglóf) készülhet.

 

Foszlós kalács és kuglóf recept

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg friss élesztő

6 dl langyos tej + 1 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához

6 evőkanál cukor + 1 teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához

2 tojás sárgája

15 dkg vaj vagy margarin felolvasztva

 + 1 tojás a kenéshez

 

1. Az friss élesztőt 1 deci langyos tej és 1 teáskanál cukor keverékében felfuttatom.

2. A szitált liszthez hozzáadom a 6 evőkanál cukrot, a 2 tojás sárgáját, a felolvasztott vajat. A felfuttatott élesztőt hozzáadom a tésztához és a langyos tejjel együtt nem túl lágy tésztát  dagasztok, ehhez kb. 5-6 deci langyos tej szükséges. A kezemmel addig dagasztom, amíg nem túl lágy, fényes tésztát kapok és teljesen elválik az edény oldalától. Kis liszttel megszórva a tészta tetejét, betakarva meleg helyen 1 órát kelesztem. Deszkára borítom, kicsit összedolgozom és két egyenlő részre osztom.

3. Az egyik darabot három egyenlő részre osztom és egyenként kisodrom, kicsit megcsavarom és a három szálat megfonom és kivajazott, kilisztezett tepsire rakom. Tojással megkenem, és 170-180 fokon 30-40 percig sütöm. A sütője mindenkinek más, akkor lesz jó a kalácsom, amikor a teteje már aranybarna, a fapálcika pedig már szárazon jön ki belőle.

4. Amíg sül a kalács, a tészta másik felét egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába teszem, és a tetejét megkenem tojással. Amíg a kalács a sütőben sül, nyugodtan hagyjuk tovább kelni a formában. A kuglófot az előmelegített sütőben 170-180 fokon sütöm majd kb. 25-30 percig. Ellenőrzöm a sütőt folyamatosan, akkor lesz jó az kuglóf, amikor a pálcikára nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a teteje. Ezután kiveszem a sütőből, kiborítom a formából. 

Még több háztáji finomságról itt olvashattok.

 

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. wannabechef says:

    Szia Eszter! Nem sok, ebből rengeteg lesz (kalács + kuglóf), csak hagyni kell elég ideig megkelni. Mi nagyon szeretjük. Próbáld majd ki egyszer! Orsi

  2. Vasasné Sós Eszter says:

    Szia!
    Meg szeretném kérdezni, hogy a 2tojássárgája, 15dkg vaj, össz.7dl tej; nem sok?
    Én 1kg liszthez max.6dl folyadékot teszek.

    Köszi, Eszter


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!