Wannabe Chef

Cupcake design kurzus, cupcake történelem és tündértorta receptek

A családunkban a nyár a születésnapok időszaka és ilyenkor imádom meglepni a családot (de legfőképpen az ünnepeltet) különböző süticsodákkal. Néhány hete alkalmam volt részt venni Viczkó Bea, vagyis Kopenka cupcake design óráján. Beát régóta ismerem, készült már vele interjú is a blogra, majd később az első blogszületésnapunkra ő készítette a gyönyörű szülinapi wannabe chef logós cupcake-ket is.

A főzőtanfolyam óta csak úgy repkedek az inspirációtól. Megtudtuk, hogy miért “cupcake” a cupcake, sütöttünk, fotóztunk, jegyezteltünk, Kopenka pedig megtanította a díszítést és a villámkurzus végére ezek a csodák születtek. Én hamarosan újra elkészítem őket, a díszítés tényleg csak fantázia kérdése, a végeredmény pedig nem pótolható semmivel. Köszönöm Kopenkának a tanultakat és az élményt!

Viczkó Bea, Kopenka

 

Cupcake történelem

Forrás, receptek: Chefparade Főzőiskola, Viczkó Beáta 

Tudtátok, hogy a kezdetekben a cupcake-eket “number cakes”-nek is hívták (1-2-3-4 cakes)? Ilyen egyszerű volt megjegyezni a hozzávalók mennyiségét: 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt, 4 tojás, plusz 1 bögre tej és egy kanál szódabikarbóna. A hagyományos receptet azóta rengeteg variáció követte, a cupcake-ek népszerűsége pedig egyre nő világszerte.

A legelső feljegyzés 1796-ból ered és a név kialakulását illetően két teória létezik. Az első szerint a süteményeket eredetileg kicsi edényekben (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat csészével adagolták, a hagyományos méricskélés helyett. A muffinformák később, a 20. században terjedtek el.

Az uzsonnasüteményként funkcionáló muffinnal ellentétben a cupcake-eket inkább ünnepi alkalmakra készítik, gyakran torta helyett, vagy egy kisebb méretű torta kísérő süteményeiként (ez az összeállítás esküvőkön népszerű). A díszítés lehet krém, marcipán, tejszínhab, fondant, gyöngyök, virágok, figurák, sőt papírból készült díszek és masnik is díszíthetik az elegáns és cuki cupcake-eket.

Csokis cupcake recept (12-14 db-hoz):

160 g liszt

30 g kakaópor

150 g kristálycukor

6 g szódabikarbóna

200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé

100 ml olaj

2 tojás

Vaniliás cupcake recept (12-14 db-hoz):

180 g liszt

150 g kristálycukor

vanília (esszencia vagy cukor)

6 g szódabikarbóna

200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé

100 ml olaj

2 tojás

 

1. A tejet kimérjük, hozzáadjuk az ecetet, majd hagyjuk pihenni 4-5 percet (írót készítünk). A száraz hozzávalókat egy nagyobb edényben összekeverjük.

2. A tejhez öntjük az olajat, hozzáadjuk a 2 egész tojást, kicsit elkeverjük. A folyadék 2/3-át hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel folyamatosan keverve a többi tejet is belekeverjük.

3. Egy mérőedény segítségével a papírkapszlikat 2/3-ig megtöltjük, a tésztát 170 fokon sütjük, nem légkeveréses sütőben, 15-20 percig, de előtte tűpróbát végzünk. Miután kisült, néhány percig a formában maradnak, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni.

Ha túl púposra sikerült a sütik teteje, hideg kanállal lesimíthatjuk őket közvetlenül azután, hogy kivettük a sütőből.

 

Kakaós krém

50 g szobahőmérsékletű vaj

125 g hideg natúr krémsajt

50 g kakaópor

250 g porcukor

1-2 evőkanál tejszín vagy tej

 

Vaníliás krém

50 g szobahőmérsékletű vaj

125 g hideg natúr krémsajt

vanília esszencia vagy cukor

250 g porcukor

1-2 evőkanál tejszín vagy tej

 

“Sajttortás” krém

50 g szobahőmérsékletű vaj

125 g hideg natúr krémsajt

1 citrom frissen reszelt héja

2-3 kiskanál frissen facsart citromlé

250 g porcukor

1-2 evőkanál tejszín vagy tej

 

1. A krém elkészítéséhez a vajat a krémsajttal felhabosítjuk, majd hozzáadjuk az ízesítőanyagokat. Miután homogénre kevertük, a porcukorral tovább verjük egy-két percig a krémet. A tejszínt csak a végén adjuk hozzá, amennyiben szükséges a krém állagát lazítani.

2. A krémet nyomózsákba töltjük és díszítjük a süteményt.

3. Ha a cupcake-eket marcipánnal vagy fondanttal díszítjük és előtte belül is szeretnénk megtölteni krémmel a sütiket, vágjuk ki a tészta egy részét, ennek helyére kerül a krém. Teljesen lehűlt állapotban töltsük meg és díszítsük, így nem olvad el a meleg sütiben a krém.

 

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!