Wannabe Chef

Húsmentes mini pite gombával és túróval

 

Ez a tündéri mini pite forma már régóta arra várt, hogy felavassam. Első alkalommal most egy sós pitével indítok, és merem állítani, hogy a blogon ez lesz a legegyszerűbb sós pite recept. Nagyon szeretek kísérletezni a zöldséges ételekkel.  Ez a gombás-túrós-paradicsomos mini pite a ropogós vajas tésztával “húsmentes” is, ráadásul egy könnyebb vacsora is lehet. A gomba a párolás után alaplében fő tovább paradicsommal és szójaszósszal, míg a lé el nem párolog, majd utána kell a tetejére morzsolni a túrót. Lehet használni kecskesajtot vagy kéksajtot is. Próbáljátok ki és én megígérem, hogy legközelebb a mini pite formámba édességet fogok sütni! 

Húsmentes mini pite gombával és túróval

Recept (3 mini pitéhez)

A tésztához:

225 g liszt

100 g vaj

2 tojás: az egyik a tésztába, a másik felverve a tészta megkenéséhez

egy kevés tej, ha szükséges a tészta lazításához

 

A töltelékhez.

1 vöröshagyma felszeletelve

500 g gomba, negyedekre vágva

2 ek olaj

10 dkg paradicsom, megmosva, felszeletelve

1 ek szójaszósz

250 ml zöldségleves vagy alaplé

4 ek túró vagy ugyanennyi kéksajt vagy kecskesajt

 

1. A tészta hozzávalóit összedolgozom, kevés tejjel lazítom, majd folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem.

2. Elkészítem a tölteléket: a hagymát és a gombát kevés olajon puhára párolom. A paradicsommal még 5 percig főzöm, majd a szójaszószt, az alaplevet is ráöntöm, felforralom és takarékon, fedő nélkül forralom addig, míg a leve a felére sűrűsödik. Sózom, ha kell, és félreteszem.

3. A pitetésztát kinyújtom és 6 kört vágok belőle, a sütőtálaknál valamivel nagyobbat. Ezekből lesz a piteformák alja és teteje. 170 fokra előmelegített sütőben kisütöm a piteformák alját, kibélelhetjük őket babbal vagy rizzsel hogy ne púposodjanak fel. Kb. 8-10 perc múlva kiveszem a sütőből.

4. Elosztom a gombás keveréket a piteformákban, a tésztára rakosgatom, 3 egyenlő részre elosztva, és a tetejejükre morzsolom a túrót. A pitéket befedem a tésztalapokkal, a felesleges, túllógó széleket levágom és csinálok egy lyukat a közepére. Megkenem a felvert tojással, és kb. 20 percig tovább sütöm, ropogósra, aranybarnára. Párolt zöldségekkel nagyon finom.

Még több sós vagy édes pite receptért kattintsatok ide.

Recept a BBC Good Food 2013/április lapszámából, amin módosítottam itt-ott.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!