Ez a tündéri mini pite forma már régóta arra várt, hogy felavassam. Első alkalommal most egy sós pitével indítok, és merem állítani, hogy a blogon ez lesz a legegyszerűbb sós pite recept. Nagyon szeretek kísérletezni a zöldséges ételekkel. Ez a gombás-túrós-paradicsomos mini pite a ropogós vajas tésztával “húsmentes” is, ráadásul egy könnyebb vacsora is lehet. A gomba a párolás után alaplében fő tovább paradicsommal és szójaszósszal, míg a lé el nem párolog, majd utána kell a tetejére morzsolni a túrót. Lehet használni kecskesajtot vagy kéksajtot is. Próbáljátok ki és én megígérem, hogy legközelebb a mini pite formámba édességet fogok sütni!
Húsmentes mini pite gombával és túróval
Recept (3 mini pitéhez)
A tésztához:
225 g liszt
100 g vaj
2 tojás: az egyik a tésztába, a másik felverve a tészta megkenéséhez
egy kevés tej, ha szükséges a tészta lazításához
A töltelékhez.
1 vöröshagyma felszeletelve
500 g gomba, negyedekre vágva
2 ek olaj
10 dkg paradicsom, megmosva, felszeletelve
1 ek szójaszósz
250 ml zöldségleves vagy alaplé
4 ek túró vagy ugyanennyi kéksajt vagy kecskesajt
1. A tészta hozzávalóit összedolgozom, kevés tejjel lazítom, majd folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem.
2. Elkészítem a tölteléket: a hagymát és a gombát kevés olajon puhára párolom. A paradicsommal még 5 percig főzöm, majd a szójaszószt, az alaplevet is ráöntöm, felforralom és takarékon, fedő nélkül forralom addig, míg a leve a felére sűrűsödik. Sózom, ha kell, és félreteszem.
3. A pitetésztát kinyújtom és 6 kört vágok belőle, a sütőtálaknál valamivel nagyobbat. Ezekből lesz a piteformák alja és teteje. 170 fokra előmelegített sütőben kisütöm a piteformák alját, kibélelhetjük őket babbal vagy rizzsel hogy ne púposodjanak fel. Kb. 8-10 perc múlva kiveszem a sütőből.
4. Elosztom a gombás keveréket a piteformákban, a tésztára rakosgatom, 3 egyenlő részre elosztva, és a tetejejükre morzsolom a túrót. A pitéket befedem a tésztalapokkal, a felesleges, túllógó széleket levágom és csinálok egy lyukat a közepére. Megkenem a felvert tojással, és kb. 20 percig tovább sütöm, ropogósra, aranybarnára. Párolt zöldségekkel nagyon finom.
Még több sós vagy édes pite receptért kattintsatok ide.
Recept a BBC Good Food 2013/április lapszámából, amin módosítottam itt-ott.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: