Június elején senki sem akarta elhinni, hogy itt a nyár, olyan hűvös és esős volt az idő. Volt olyan reggel, amikor már-már azon gondolkodtam, hogy bekapcsolom a fűtést. A munkahelyen is mindenki vacogva (na jó, ez azért kicsit túlzás) űlt, amikor egyszercsak megszólalt az egyik munkatársam: “Mit akartok? Tipikus május végi-június eleji közép-angliai időjárás!” Ez a mondat űltette a fejembe a gondolatot, hogy porridge-ot, vagyis zabkását kellene készíteni. A gondolatot tett követett és június első két hetében elég gyakran készítettem ezt a zabpelyhes, krémes finomságot sok eperrel.
A porridge a Brit-szigeteken főleg reggeli, de én bármikor szívesen megeszem. Ha a tej egy részét tejszínre cseréljük, még krémesebb lesz és kicsit díszítve, szép kis poharakba rendezve akár desszert is lehet, de én pl. ebédre is szívesen megeszem mindenféle feltéttel, bár akkor mindig nagyobb adagot készítek, mint a desszert méret. Bár már lassan vége a júniusnak, mégis csodás eprek mosolyogtak ma rám a zöldségesnél, ráadásul most újra lehűlt az idő, úgyhogy el is határoztam, hogy ma este epres-pirított mandulás porridge lesz. Nem bántam meg!
Hozzávalók (4 kisebb, 2 nagyobb adaghoz):
– 6 dl 2,8%-os tej (az sem baj, ha 3,5%-os!)
– 1/2 csésze apró szemű zabpehely és zabkorpa keveréke (lehet csak zabpehely is!)
– 1/2 vanília kikapart magja
– 1 ek méz, vagy nyírfacukor (elhagyható)
– eper
– 2-3 ek serpenyőben pirított mandula szeletek
– méz v. juharszirup az eper tetejére (elhagyható)
1 csésze=2,5 dl
1. Felforralom a tejet a vanília kikapart magjával és a vanília héjával és a nyírfacukorral (v. mézzel), lezárom alatta a tüzet, belekeverem a zabpehely+zabkorpa keverékét, lefedem és pihentetem 10 percet.
2. Ha a zabpehely megszívta magát, alacsony lángon lassan kevergetve főzöm kb. 8-10 percig, vagyis addig, amíg tejbegríz sűrűségű nem lesz. Kiveszem a vanília héját.
3. Kis tálkákba szedem,a tetejére eper szeleteket rendezek és megszórom pirított mandulával. Az édesszájúak még egy kis kanál mézet, vagy juharszirupot is csorgathatnak a tetejére! És már kanalazhatjuk is!
Gyors, könnyű, elronthatatlan és FINOM!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: