Háztáji csemegék: lekváros házi burgonyás nudli

Nálam a nyár mindig kicsit visszaidézi a nagymama konyháját és főztjét. A nyári gyümölcsszedéseket és lekvárfőzést, a leveseket, a főzeléket, a szörpöket, a magyaros ízeket, a kovászos uborkát…. igazi háztáji csemegék! És ilyen a szilvásgombóc is, ami helyett mi leginkább lekváros nudlit készítünk itthon. Idén már kétszer is készítettem friss eperlekvárral, amit Anyukám főzött be nekünk. Ez a lekvár isteni finom és megígérem, hogy egyszer majd ennek a receptjét is megosztom veletek, de most jöjjön a nudli! A gombócok helyett általában nudlit készítek, hogy B. is könnyen tudja enni pici kezeivel. Imádja mártogatni őket, és tényleg bármilyen lekvárral vagy akár porcukorral nagyon finom!

 

Burgonyás nudli

Recept (4 személyre)

70 dkg héjában főtt burgonya

30-40 dkg liszt

3 tojás sárgája

5 dkg vaj

vaj, zsemlemorzsa a nudlik pirításához

porcukor és lekvár az ízesítéshez

1. Enyhén sózott vízben megfőzöm a krumplikat. Leszűröm róla a vizet, meghámozom, áttöröm krumplinyomó segítségével. Amikor kihűlt, összegyúrom a liszttel, pici vajjal, valamint a tojással és sózom.

2. Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából ujjnyi vastagra. Egy éles kést lisztbe mártok, hogy ne ragadjon rá a tészta, és kisebb csíkokra vágom, majd ezekből sodrom a deszkán a nudlikat. Ha épp nincs időm vagy kedvem egyesével készíteni őket, akkor csak a tésztából csípek le kis darabokat, és ebből sodrok hosszú, vékony csíkokat.

3. A nudlikat picit olajos vízbe teszem, és addig főzöm őket, amíg feljönnek a tetejére. Kiveszem őket, és hagyom, hogy lecsepegjenek. Közben kevés vajban (nagyjából 1 evőkanál) ízlés szerint zsemlemorzsát teszek és pár perc alatt megpírítom. Ebbe a pirított zsemlemorzsába kerülnek a megfőzött nudlik, pár percig forgatom  nudlikat, hogy piruljanak. Porcukorral, lekvárral nagyon finom!

Címkék: , , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »