Ha az ember egyszer eljut az Őrségbe, soha többé nem tud tőle szabadulni. Szinte azonnal rabul ejt és megunhatatlan a maga ösvényeivel, a Szala patakkal, a kicsi, szétszórt falvakkal, virágos rétekkel, legelőkkel… Eddig mindig csak átutazóban voltunk errefelé (a Balatontól kb. 1 óra, úgyhogy érdemes elmenni mindenképpen), de ha tehetnénk, egy egész hetet itt töltenénk… De nem tehetjük, mert ugye, termelni kell a GDP-t, ezért már az is ritka esemény, ha az ember egy egész hétvégét tölthet ezen a gyönyörű és nyugodt tájon. Ez történt a múlt héten és mivel csak egy éjszakát töltöttünk az Őrségben, úgy döntöttünk, hogy a Múltidéző Portá-n, Szalafőn fogunk megszállni. Nem csalódtunk!
A háziasszony, Zsuzsa, nagyon kedves és segítőkész volt, rengeteget mesélt nekünk az Őrsgéről. Ő maga is idevaló, úgy ismeri a tájat, mint a tenyerét. Elmondta, hogy hol érdemes házi rétest venni és neki melyik kecskesajt ízlik a legjobban a környéken (ehhez a kecskesajtoshoz olyan részletes eligazítást adott, hogy még az erdei úton kocsikázva sem tudtunk eltévedni!), megosztott velünk nem egy őrségi receptet. Vendégházai a Múltidéző Portá-n országos védettség alatt álló műemlék házak, szépen felújított régi bútorokkal és tárgyakkal. A szobákban régi lámpák, festett, fa bútorok voltak szőttes függönnyel. A Kék Házban kék színű bútorok, a Zöld Házban zöld színű bútorok vannak.
A házakat hatalmas rét és kaszáló veszi körbe, hajnalban kakaskukorékolásra és a harmatos széna illatára ébredtünk! Az egyik vendég meg is jegyezte, hogy ennek a csendnek, jó levegőnek minde perce legalább háromszor annyit ér! Ezt a légkört nem lehet leírni; el kell menni és meg kell tapasztalni!
Útban az Őrség felé, Zalaegerszeget elhagyva, már érezhető volt, hogy kicsit lelassult a világ folyása. Az Őrségbe érve hirtelen az az érzése támadhat az embernek, hogy itt megállt az idő. Csend van, nyugalom, de ez a csend koránt sem unalmas! Rengeteg a régi, felújított épület, nagyokat lehet kirándulni és jókat lehet enni! Mi pl. Őrsiszentpéteren, a Hársfa Fogadó-ban álltunk meg ebédelni. A menü őrségi hajdinás gombaleves volt, vasi pecsenyével és természetesen dödöllével, ropogós, friss káposzta salival; hatalmas adag volt, nagyon friss és iszonyat finom potom 1350 Ft-ért! Ja, és mellssleg a húst tényleg akkor sütötték, nagyon friss volt minden. Végre egy hely, ahol lehet regionális ételeket enni! (Egyébként Zsuzsa is ezt a fogadót ajánlotta.)
Az őrségi látogatásunk egyik célpontja a magyarszombatfai fazekas napok voltak. A falu hagyományos fazekas falu, van is egy régi fazekas ház itt. Itt egy kicsit el kell kanyarodnunk az Őrségtől, mert a fazekas napokon nem őrségi fazekas mestertől, hanem a marcalii Harangozó Ritá-tól (aki fazekas népi iparművész!!!!!) vettünk csodaszép csészéket és tányérokat. Mindenképp tervbe volt véve kerámia vásárlás és Rita munkái szerelem volt első látásra! Vanília alapon levendula díszítésű edényeket választottunk, de gyönyörűek és rendkívül kifinomultak a népi vonalat követő munkái is. A Mesterségek Ünnepén valamilyen tradícionális kerámiát veszünk majd tőle, de már most látható, hogy nehéz lesz a választás!
A hétvége alatt annyi minden történt, hogy vasárnap este Budapestre visszaérve úgy éreztük, mintha nagyon hosszú és sok idő telt volna el az elutazásunk óta. Voltunk pl. a veleméri katolikus templomban, a fény templomának is hívják, mert valami fantasztikus módon, a templomba belépő fény évaszkatól és napszaktő függően mindig más és más feskót világít meg. Fantasztikus hely, fantasztikus idegenvezetővel!
Egy másik nagyon érdekes hangulatú templom a szentgyörgyvölgyi református templom, ami -amellett, hogy két ajtaja van- azért is érdekes, mert fa kazetták díszítik a mennyezetét, amikre kékes-szürkés alapon bárányfelhőket festettek. Nagyon érdekes hangulatú hely, mindenképp érdemes megnézni!
Ha Őrség, akkor nemcsak dödölle, vargánya és tökös-mákos rétes, hanem tökmagolaj is! Komoly hagyományai vannak itt az olajütésnek és a leghíresebb olaj a tökmagolaj errefelé. Mind hidegen, mind melegen sajtolt tökmag (és más olajokat) is lehet venni a Batha Portá-n, sőt, akár magát az olajütést is meg lehet nézni és meg lehet kóstolni az olajakat is. A mákolajnak intenzív mákíze van és kapható még csuipkebogyó- és sárgabarack mag olaj is, amit a kozmetikai ipar is használ. Batháék árulnak még házi pálinkákat is. Nem vagyunk nagy pálinka fanok, de a csipkebogyó pálinkájuk iszonyat finom és nagyon különleges!
Az Őrségben sok érték és látnivaló van. Bár pici falvak, szórvány települések vannak errefelé, mégsem lehet unatkozni. A friss levegő miatt hamar ágynak dől az ember és szó szerint, úgy alszik, mint a bunda (v. mondhatnánk azt is, hogy mint akit kiütöttek).
Még egy helyet meg kell említenünk: Ózon Biofarm Felsőszenterzsébeten! Ide irányított bennünket szállásadónk kecskesajtért. Felsőszenterzsébet egy 14 (!!!!!!) fős zsákfalu; a falu végén van a Biofarm ami az állat- és nyugalom szerető kiscsaládosok paradicsoma! A házhoz hatalams terület erdő és mező tartozik, tele bárányokkal, kecskékkel, vietnámi csüngőhasú malacokkal (a tulajdonos már nem is tudja, mennyi is van belőlük, mert szabadon járnak-kelnek), tehenekkel, nyuszikkal…. Az állatok télen-nyáron szabadon járnak kelnek a legelőn; csak a villanypásztor állítja meg őket.
Erre aztán tényleg nincs forgalom, nem csoda, hogy a malacok is keresztbe -kasul szaladgálnak az úton is! 🙂 A háziasszony itt is úgy fogadott bennünket, mintha régi ismerősök lennénk. Árulnak finom kecskesajtot, de menta (!) és zöld dió pálinkát is.
A látnivalókat és élményeket sokáig sorolhatnánk még. Egy biztos: megyünk még az Őrségbe!!!!!!
ÉS JÖJJÖN A JÁTÉK!!!!!
Azok között, akik július 31-ig (szerda) megírják nekünk a Facebook-on kommentben, hogy
– kóstoltak-e már tökmag olajat;
– mihez/hogyan fogyasztották
kisorsolunk egy kis üveg, illatos, melegen sajtolt őrségi tökmagolajat!
FIGYELEM!
Az ajándékot csak magyarországi címre tudjuk postázni, vagy személyesen adjuk át!
Illatos, finom, tele vitaminokkal és antioxidánsokkal!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Sajnos még nem kóstoltam de nagyon reménykedem h majd most alkalmam nyilik rá ha meg nyerem. 🙂
Köszönöm a lehetőséget!
Zsuzsi
Nekem jó tapasztalatom van vele kapcsolatban, különleges zöldség salátában használom öntetként, valamint ‘ízfokozóként’ és jótékony hatásáért használom sütésnél. Csináltam már vele csirkés ételt is, valamint mártogatósként is szolgált nálunk, nagyon finom.
Kiss Gergely