Bár a bento leginkább egy jól kiegyensúlyozott, ízlésesen összekészített ebédes doboz, néha előfordul, hogy elcsábul az ember és leginkább csak nassolna. Ilyenkor kerül a bentóba süti, nálunk most madeleine és tekintettel a dinnye szezonra, dinnyenyársak.
Igazából nem vagyok híve a sütis, édességes bentóknak, mert nem attól lesz bento egy ételes doboz, hogy sütiket, kekszeket, stb… pakolunk bele. De néha ilyen is kell. Ráadásul ebben a nagy hőségben nem is nagyon van hangulata az embernek enni. Persze a dinnye, az más! Az jöhet! Ezért is került ebbe a bentóba dinnyenyárs és madeleine, ami pedig jó lesz a jeges tea mellé!
Ebben a melegben persze bolond, aki bekapcsolja a sütőt, de ez a francia süti annyira egyszerű és annyira gyorsan elkészül, hogy igazán nem akkora fáradozás megsütni. Vagyis nekem nem az, mert imádom! Ez amolyan “összekeverjük a hozzávalókat és (rövid hűtős pihentetés után) kész”-süti; kívül picit ropogós, belül pedig puha. Érdemes kipróbálni, bár igaz, kell hozzá a madeleine forma, amit viszont elég sok helyen lehet már kapni.
Hozzávalók (12 madeleine-hez):
– 11 dkg olvasztott, langyos vaj
– 3 tojás
– 10 dkg cukor+1 ek méz
– 15 dkg liszt
– 1 citrom+1 narancs reszelt héja
– 1 ek citromlé
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és mézzel, majd a masszához keverjük a citrom- és narancs héját.
2. A tojásos-cukros masszához keverjük a lisztet 2-3 részletben, majd a citromlevet. Ezután jól elkeverjük az olvasztott vajjal.
3. A madeleine masszát 1/2-1 órát hűtőben pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra és a madeleine formát vékonyan kivajazzuk, kilisztezzük.
4. A formába adagoljuk a tésztát, majd aranysárga színűre sütjük. (Időt nem mértem, de nagyon gyorsan megsült, 10-15 perc alatt).
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.