Wannabe Chef

Goya champuru, avagy stir fry rücskös (keserű) uborkából

Hááááááááát. A cím kissé tele van zsúfolva idegen, vagyis ismeretlen szavakkal, de akárhogy is próbáltam, nem ment az egyszerűsítés… Ennek a posztnak és a receptnek ez a furcsa zöldség a főszereplője, amit magyarul keserű uborkának (esetleg keserű dinnyének) neveznék (angolból fordítva). A tökfélék családjába tartozik, subtrópusi, trópusi növény, Afrikában, Ázsiában igen elterjedt, de megterem nálunk is. Mi a MOM Parknál, a biopiacon bukkantunk rá.

Régiótól, országtól függően több helyi neve is van, ezek közül egy a goya (ゴーヤ, ejtsd:gója), Japán legdélebbi részén, Okinawán hívják így. (Okinawán, ahová Uma Thurmann is ment a Kill Billben a kardkészítőhöz.) Okinawa éghajlata szubtrópusi; forró, párás nyarakkal. A helyiek szerint a nagy forróságban jól esik és jót tesz a szervezetnek a keserű íz, ezért is készítenek előszeretettel ebből a zöldségből ételeket. (A goyának különböző jótékony, gyógyító hatást is tulajdonítanak, számunkra a legérdekesebb, hogy pl. a cukorbetegségre is jótékony hatással van. További gyógyhatásait lásd itt.)

Okinawán az egyik legnépszerűbb helyi étel a goya chanpuru (ejtsd: gója csanpuru), ami keserű uborkából, tofuból, tojásból és egyfajta löncshús-féleségből (SPAM) v. sonkából készült stir fry. Gyorsan elkészül, viszonylag könnyű étel, forró nyári napokon nagyon jó!

Virágzó goya egy magyar társasház erkélyén, júliusban

Az első találkozás a goyával (vagyis a keserű uborkával) megdöbbentő lehet, mert valóban keserű. (A keserűség – állítólag – függ az éghajlattól, a napsütéses órák számától; ha jó melegben, sok napfény mellett termesztjük, állítólag nem olyan keserű. A keserűség tompítható, ha a goya szeleteket sós, hideg vízben áztatjuk.) De a melegben (főleg az olyan szaharaiban, mint amilyen a múlt héten is volt!) tényleg jól esik ez a kissé keserű, fanyar íz. Ezért nem volt kérdés, hogy most is asztalra kerül az okinawai stir fry. (A stir fry mellett készítenek belőle chipset, salátát, italt is, levesekbe is beleteszik.)

És jöjjön a recept, ami percek alatt elkészíthető. A vegák a löncshús (v. sonka) helyett tehetnek bele több tofut, ill. szójacsírát. Párolt rizzsel, vagy csak magában is finom és jól bentósítható is!

Goya chanpuru, vagyis stir fry keserű uborkából

Hozzávalók (2 adaghoz):

 

– 1 goya (keserű uborka) megmosva, hosszában ketté vágva, magjai kikaparva, vékonyan felszeletelve

– 10-15 dkg jó minőségű löncshús (eredetileg SPAM) hosszú hasábokra vágva

– 5-10 dkg tofu elmorzsolva

– 1-2 tojás, felverve

– 2 ek shoyu (japán szójaszósz)

– 1 ek szezámolaj

– só, bors (ízlés szerint)

 

1. Forró serpenyőben felhevítjük az 1 ek szezámolajat, majd megpirítjuk rajta a löncshúst. Ezután a löncshúshoz adjuk a vékony szeletekre vágott goyát, majd kevergetve sütjük-pirítjuk.

2. Hozzákeverjük az elmorzsolt tofut, kevergetve-rázogatva tovább sütjük, amíg a tofuban található víz el nem fő. Ekkor ráöntjük a felvert tojást és azzal is jól összesütjük, végül megöntözzük és átkeverjük a 2 ek szójaszósszal.

3. Ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük még és kész.

A nyári hőségben több ázsiai ételt is szeretünk, ráadásul ezeket hidegen lehet fogyasztani, ami plusz pont akkor, amikor nem kívánunk forró ételeket. Ezek a kedvenceink, érdemes kipróbálni valamelyiket!

Ázsiai hideg tésztasaláta, vagyis hiyashi chuka

Banbanji saláta (csirkehús-paradicsom-uborka kombó illatos szezám öntettel)

Zaru soba (hideg, hajdinalisztből készült tészta)

Itadakimasu, vagyis jó étvágyat!

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!