Nekem nagyon sokáig (és szinte még ma is) augusztus 20-a a nyár, a nyári szünet végét jelentette. Augusztus 20-a után már kissé meglassul az idő és alábbhagy a tomboló nyár. Gyerekkoromban ez a nap a nyári szünet végét jelentette. 20-a után mentünk tanszereket vásárolni, jött a könyv- és füzet fedés majd indult az iskola… Véget ért a közös játék és néha veszekedés unokatestvéreimmel nagymamám udvarán és búcsút kellett inteni nagymamám főztjének is.
Nagymamám mindig azt vallotta, hogy augusztus 20-ára – az újkenyér mellett persze – a legjobb a(z új) kalács.
A nyári melegben nem szeretett krémes-csokimázas sütiket sütni és milyen igaza volt! Ilyenkor már mindig volt házi, illatos sárgabarack dzsem és málna lekvár is amit örömmel ettünk a valószínűtlenül foszlós, már-már szájban szétolvadó, frissen sült kaláccsal.
Gyerekkorom forró nyaraiból több ilyen ízemlékem is van. Pl.: hideg tejfölös fejtősbableves. LECSÓ!!!! (Óriási kedvenc még most is.) Pörköltszaftos kernyér édesre ért paradicsommal. Mézédes görögdinnye friss, ropogós héjú fehér kenyérrel (vagy nélküle is). Langyos vajas-lekváros kalács. (Egyik sem Update 1-es, tudom, de még mindig életben vagyok!) Ma úgy éreztem, hogy eljött az idő, hogy én is megtanuljak kalácsot sütni. De nem akármilyen kalácsot ám! Nagymamám és anyukám-féle (ő is istenit tud, arany keze van!) pihe-puha, hihetetlenül foszlósat.
Kalács recept nagyon sok kering a neten. Ez egy családi recept, garantáltan bevállt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy most hétvégén, a négy nap alatt kétszer készült a nagy adag és egyszer még sütöttem egy fél adagot zöld teával is (de arról majd máskor). Most jöjjön a jól bevált alaprecept.
Hozzávalók (1 nagy kalácshoz):
– 50 dkg liszt
– 3 dl 1/2 dl tej
– 1/2 dl tej+1 kockacukor+2,5 dkg élesztő (felfuttatni)
– 2 tojás sárgája
– 2-3 ek porcukor+2 ek méz
– 5 dkg olvasztott, langyos vaj
– 1-2 ek kakaó
– mazsola
– pici vaj/margarin (a sütőforma kikenéséhez)
– 1 tojás (a kalács lekenéséhez)
1. A fél deci (langyos) tejben a kockacukorral felfutatjuk az élesztőt.
2. A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd a közepében kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutattott élesztőt, a 2 tojás sárgáját, a 2 ek mézet és elkezdjük összedolgozni, közben 2-3 részletben hozzá adjuk a tejet is. Addig dagasztjuk, amíg a hozzávalók már homogén masszát alkotnak és tészta kezd az edény aljától elvállni.
3. Ekkor 2-3 részletben a tésztához dagasztjuk az olvasztott vajat. Akkor jó a tészta, ha már elválik az edény aljától és apró “hólyagok” (levegő buborékok) keletkeznek benne. (Viszonylag lágy tészta lesz, ne ilyedjünk meg!)
4. Kivesszük a tészta 1/3-át és hozzádagasztjuk a kakaóport. JÓl el kell dolgozni, hogy az egész tészta homogén barna színű legyen. A maradék fehér tésztába dagasztjuk a mazsolát (most kb. 3-4 evőkanálnyit). MInd a két tésztát (külön-külön tálban) lefedve jól megkelesztjük (kb. 30-40 perc).
5. A fehér tésztát ketté osztjuk, külön-külön kidosorjuk. A kakaósat is kisodorjuk és összefonjuk, kivajazott sütőformába tesszük és újra megkelesztjük. Közben kétszer lekenjük a felvert tojással.
6. 170-175 fokosra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 30 perc). Amikor már megsült, messzire illatozik a kalács. Ekkor kivesszük, kiborítjuka formából és hagyjuk kihűlni. (Csak utána szeleteljük!)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: