Wannabe Chef

Békebeli, foszlós újkalács

Nekem nagyon sokáig (és szinte még ma is) augusztus 20-a a nyár, a nyári szünet végét jelentette. Augusztus 20-a után már kissé meglassul az idő és alábbhagy a tomboló nyár. Gyerekkoromban ez a nap a nyári szünet végét jelentette. 20-a után mentünk tanszereket vásárolni, jött a könyv- és füzet fedés majd indult az iskola… Véget ért a közös játék és néha veszekedés unokatestvéreimmel nagymamám udvarán és búcsút kellett inteni nagymamám főztjének is.

Nagymamám mindig azt vallotta, hogy augusztus 20-ára – az újkenyér mellett persze – a legjobb a(z új) kalács.

A nyári melegben nem szeretett krémes-csokimázas sütiket sütni és milyen igaza volt!  Ilyenkor már mindig volt házi, illatos sárgabarack dzsem és málna lekvár is amit örömmel ettünk a valószínűtlenül foszlós, már-már szájban szétolvadó, frissen sült kaláccsal.

Gyerekkorom forró nyaraiból több ilyen ízemlékem is van. Pl.: hideg tejfölös fejtősbableves. LECSÓ!!!! (Óriási kedvenc még most is.) Pörköltszaftos kernyér édesre ért paradicsommal. Mézédes görögdinnye friss, ropogós héjú fehér kenyérrel (vagy nélküle is). Langyos vajas-lekváros kalács. (Egyik sem Update 1-es, tudom, de még mindig életben vagyok!) Ma úgy éreztem, hogy eljött az idő, hogy én is megtanuljak kalácsot sütni. De nem akármilyen kalácsot ám! Nagymamám és anyukám-féle (ő is istenit tud, arany keze van!) pihe-puha, hihetetlenül foszlósat.

Kalács recept nagyon sok kering a neten. Ez egy családi recept, garantáltan bevállt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy most hétvégén, a négy nap alatt kétszer készült a nagy adag és egyszer még sütöttem egy fél adagot zöld teával is (de arról majd máskor). Most jöjjön a jól bevált alaprecept.

Hozzávalók (1 nagy kalácshoz):

– 50 dkg liszt

– 3 dl 1/2 dl tej

–  1/2 dl tej+1 kockacukor+2,5 dkg élesztő (felfuttatni)

– 2 tojás sárgája

– 2-3 ek porcukor+2 ek méz

– 5 dkg olvasztott, langyos vaj

– 1-2 ek kakaó

– mazsola

– pici vaj/margarin (a sütőforma kikenéséhez)

– 1 tojás (a kalács lekenéséhez)

 

1. A fél deci (langyos) tejben a kockacukorral felfutatjuk az élesztőt.

2. A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd a közepében kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutattott élesztőt, a 2 tojás sárgáját, a 2 ek mézet és elkezdjük összedolgozni, közben 2-3 részletben hozzá adjuk a tejet is. Addig dagasztjuk, amíg a hozzávalók már homogén masszát alkotnak és  tészta kezd az edény aljától elvállni.

3. Ekkor 2-3 részletben a tésztához dagasztjuk az olvasztott vajat. Akkor jó a tészta, ha már elválik az edény aljától és apró “hólyagok” (levegő buborékok) keletkeznek benne. (Viszonylag lágy tészta lesz, ne ilyedjünk meg!)

4. Kivesszük a tészta 1/3-át és hozzádagasztjuk a kakaóport. JÓl el kell dolgozni, hogy az egész tészta homogén barna színű legyen. A maradék fehér tésztába dagasztjuk a mazsolát (most kb. 3-4 evőkanálnyit). MInd a két tésztát (külön-külön tálban) lefedve jól megkelesztjük (kb.  30-40 perc).

5. A fehér tésztát ketté osztjuk, külön-külön kidosorjuk. A kakaósat is kisodorjuk és összefonjuk, kivajazott sütőformába tesszük és újra megkelesztjük. Közben kétszer lekenjük a felvert tojással.

6. 170-175 fokosra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 30 perc). Amikor már megsült, messzire illatozik a kalács.  Ekkor kivesszük, kiborítjuka  formából és hagyjuk kihűlni. (Csak utána szeleteljük!)

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!