Ez a vegetáriánus bento összeállításunk még a tavaszi Fahéj magazinban jelent meg. Mikor a bento javaslatok készültek a magazinnak, mindenképp szerettünk volna egy zöldséges-vegetáriánus bentot is készíteni, hiszen év eleje óta gyakran kerülnek fel egészséges, vega és vegán receptek a blogra.
Fahéj 2013 tavasz, Fotó: Csigó Zita, Fahéj magazin
Nálunk a vegaburger, a tortilla és az omlett tekercs is nagyon népszerű étel. A vegetáriánus pogácsa burgonyával, répával, fokhagymával készül, ehhez vegyük hozzá a friss petrezselymet, krémsajtot, kakukkfüvet és a szójaszószt! Frissen kisütve és hidegen is nagyon finom, mindenféle mártogatóssal jól párosítható! Mi legutóbb piknikre készítettük. A zöldséges-krémsajtos tortilla tekercs alig pár perces művelet: a mikrósütőben felmelegített tortillát megkenjük a sajtkrémmel, rátesszük a salátaleveleket, az elkészített omlettet, a paprika és répa csíkokat. Óvatosan, jó szorosan összetekerjük. A vegetáriánus bentot a sajtos omlett színesíti, aminek elkészítése szintén nagyon egyszerű.
A bento tartalma
– párolt brokkoli
– sajtos omlett tekercs (recept következik)
– zöldséges krémsajtos tortilla (recept következik)
– vegetáriánus burgerek (recept következik)
Vegaburger
Hozzávalók 8 kis burgerhez
2 közepes méretű főtt burgonya
1 evőkanál olívaolaj
fél hagyma apróra vágva
1 közepes méretű sárgarépa lereszelve
1 gerezd összetört fokhagyma
fél teáskanál kakukkfű
fél evőkanál szójaszósz
fél csokor petrezselyem
15 g tejszínes sajt (krémsajt)
35 g morzsa
1 teáskanál méz
1 tojás sárgája
liszt a formázáshoz
napraforgóolaj a sütéshez
só és bors
1. Puhára főzzük a burgonyát sós vízben, majd hagyjuk kihűlni. Közben felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben és időnként megkeverve puhára pároljuk a hagymát, sárgarépát, fokhagymát a kakukkfűvel együtt (kb. 10 percig). Ellenőrizzük, hogy a lé, amit a zöldségek eresztenek, elfőtt-e majd hagyjuk kihűlni.
2. Meghámozzuk a burgonyát, villával egyhén összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a kihűlt zöldségeket, és a maradék hozzávalókat a liszt és az olaj kivételével. Alaposan összedolgozzuk, ízesítjük sóval és borssal.
3. Burgereket formázunk, hűtőbe tesszük fél órára. Kevés lisztbe majd olajban 3-4 perc alatt megsütjük őket. Akkor lesznek jók, ha aranysárgára sülnek.
Zöldséges-krémsajtos tortilla tekercs
Hozzávalók 2 tekercshez
2 tojás
só
100 g sajtkrém
1-1 evőkanál petrezselyem és metélőhagyma
salátalevél
répa- és paprika csíkok
2 tortilla
olaj
1. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, megsózzuk és teflonserpenyőben adagonként alaposan megsütjük őket.
2. A sajtkrémet a zöldfűszerekkel összekeverjük.
3. A mikróban felmelegített tortillát megkenjük a sajtkrémmel, rátesszük a salátaleveleket, az omlettet, majd a répa- és paprika csíkokat és óvatosan de jó szorosan összetekerjük.
Sajtos omlett tekercs
Hozzávalók 1 tekercshez
3 egész tojás
3 csipet só
2 kk víz+1 késhegynyi keményítő elkeverve
5 dkg reszelt sajt
Kis méretű (20 cm átmérőjű) serpenyő
1 ek olaj
evőpálcika
1. A három tojást jól elkeverjük a sóval és a keményítős vízzel (de nem verjük nagyon fel), majd átszűrjük.
2. Felforrósítunk egy serpenyőt, kikenjük 1 ek olajjal, de az olajos papírtörlőt nem dobjuk ki, mert később még ezzel olajozzuk majd a serpenyőt.
3. Kevés tojást öntünk a serpenyőbe, mintha nagyon vékony palacsintát sütnénk, meghintjük egy pici reszelt sajttal, majd egyik oldalról feltekerjük a pálcika segítségével. AZ üres részre ismét tojás jön, de csak vékony rétegben, majd reszelt sajt és most az ellenkező irányból tekerjük. Ezt ismételjük, amíg a tojás és a sajt elfogy.
4. Az így megsült omlettet máris szeletelhetjük, de ha szép szabályosra szeretnénk formázni, follpakkal leterített sushi tekerőbe tekerjük és állni hagyjuk kb. 5 percig. Szeleteljük.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: