Bárt a szilvához nem fűz különösebb vonzalom, de azért ősszel nem tudok kihagyni egy jó kis szilvás pitét (mondjuk egyszer). Aztán szeretjük még a jó sűrűre főzött szilvalekvárt, természetesen cukor nélkül, apró sütikbe, vagy csak úgy, egy hideg novemberi estén kanalazgatva. Most viszont valami mást szerettem volna ezért készítettem ezt a szilvás-csokis-mogyorós sütit. Bár a rokonság igen távoli, de azért a tésztában ott lappang kicsit a Nutella is, köszönhetően a csokinak és a darált mogyorónak.
És van valaki, aki ellen tud állni a Nutellának? Mert én nem! Annak ellenére, hogy mogyoró és csoki is van a tésztában, se nem túl édes, se nem nehéz. Bár nem indulhatna a süti szépségversenyen, de óriási előnye, hogy a hozzávalókat csak össze kell keverni (nincs tojás szétválasztás, meg kemény tojásfehérje hab óvatos keverése a sárgájához) és már mehet is sülni. Elronthatatlan. Olyan “coffee cake” kategória; nagyon jó kávé, vagy tea mellé, de egy pohár tejjel akár reggelire vagy tízóraira is (márha valaki eszik ilyesmit reggelire).
Most csak ketten voltunk és nem is tudtam milyen lesz majd a végkimenetele ennek a szilvás-csokis-mogyorós projektnek, ezért csak egy kis (18 cm átmérőjű) tortaformában készítettem. Az első szelet után, ami a süti 1/4-e volt, már jött is a kérés: “Vágsz még egy kb. ugyan ilyen szeletet?”
Hozzávalók (18 cm-es formához):
– 10 dkg vaj
– 10 dkg nyírfacukor (vagy sima porcukor)
– 10 dkg liszt
– 10 dkg darált törökmogyoró
– 1 púpos kávéskanál sütőpor
– 3 dkg étcsoki felaprítva
– 2 kisebb tojás
– 12-15 szem szilva kimagozva
– vaja forma kikenéséhez, 1 ek durvára vágott mogyoró, porcukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra,a formát kivajazzuk.
2. Egy tálban jól elkeverjük a vajat a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük. Ezután a masszához keverjük a sütőporral, darált mogyoróval és durvára vágott csokival elkevert lisztet.
3. 10 szem szilvát felkockázunk, a masszákoz keverjük, majd a masszát belesimítjuk a formába. Tetejébe nyomkodjuk a maradék, gerezdekre vágott szilvát, 1 ek durvára vágott mogyorót és kb. 40 percig sütjük. (Addig, amíg kemény nem lesz a teteje.)
4. Ha megsült, kivesszük a formából, hagyjuk kihűlni. TÁlalás előtt meghinthetjük porcukorral.
(Akinek erős a sütője, az a sütési idő utolsó 15 percégen fedje le alufóliával.) Jobban belegondolva, lehet, hogy kicsit több szilvát is elbírt volna de így is finom.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: