Bárt a szilvához nem fűz különösebb vonzalom, de azért ősszel nem tudok kihagyni egy jó kis szilvás pitét (mondjuk egyszer). Aztán szeretjük még a jó sűrűre főzött szilvalekvárt, természetesen cukor nélkül, apró sütikbe, vagy csak úgy, egy hideg novemberi estén kanalazgatva. Most viszont valami mást szerettem volna ezért készítettem ezt a szilvás-csokis-mogyorós sütit. Bár a rokonság igen távoli, de azért a tésztában ott lappang kicsit a Nutella is, köszönhetően a csokinak és a darált mogyorónak.
Most csak ketten voltunk és nem is tudtam milyen lesz majd a végkimenetele ennek a szilvás-csokis-mogyorós projektnek, ezért csak egy kis (18 cm átmérőjű) tortaformában készítettem. Az első szelet után, ami a süti 1/4-e volt, már jött is a kérés: “Vágsz még egy kb. ugyan ilyen szeletet?”
Hozzávalók (18 cm-es formához):
– 10 dkg vaj
– 10 dkg nyírfacukor (vagy sima porcukor)
– 10 dkg liszt
– 10 dkg darált törökmogyoró
– 1 púpos kávéskanál sütőpor
– 3 dkg étcsoki felaprítva
– 2 kisebb tojás
– 12-15 szem szilva kimagozva
– vaja forma kikenéséhez, 1 ek durvára vágott mogyoró, porcukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra,a formát kivajazzuk.
2. Egy tálban jól elkeverjük a vajat a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük. Ezután a masszához keverjük a sütőporral, darált mogyoróval és durvára vágott csokival elkevert lisztet.
3. 10 szem szilvát felkockázunk, a masszákoz keverjük, majd a masszát belesimítjuk a formába. Tetejébe nyomkodjuk a maradék, gerezdekre vágott szilvát, 1 ek durvára vágott mogyorót és kb. 40 percig sütjük. (Addig, amíg kemény nem lesz a teteje.)
4. Ha megsült, kivesszük a formából, hagyjuk kihűlni. TÁlalás előtt meghinthetjük porcukorral.
(Akinek erős a sütője, az a sütési idő utolsó 15 percégen fedje le alufóliával.) Jobban belegondolva, lehet, hogy kicsit több szilvát is elbírt volna de így is finom.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.