A Fahéj magazin felkérésére több bentót is készítettünk a lap tavaszi számába, amely “Bento piknik” címen jelent meg. Célunk volt, hogy egy kis ízelítőt adjunk az olvasóknak arról, hogy mi is a bento, ugyanakkor egy összejövetelen, pikniken is bátran fogyasztható bentó összeállításokat mutassunk be. Az egyik bentónk ez a sushi bento volt. Tettünk még bele ázsiai húsgombócokat is.
Sokan azt gondolják, hogy sushi=nyers hal. Sushi=valami nagyon bonyolult. Holott ez koránt sincs így. Egyszerűbb sushi tekercseket otthon is készíthetünk. Ebbe a bentóba
– zöldséges sushi omlettbe tekerve
– lazacos-körtés-metélőhagymás uramaki (kifordított tekercs)
– ázsiai húsgombócok
– lazacos-avokádós temari sushi került.
A sushihoz elengedhetetlen sushi rizs elkészítéséről és a temari sushikról már korábban írtunk itt. (A temari sushik elkészítése lépésről-lépésre látható a linkre kattintva.) Jöjjön a többi recept.
Zöldségek sushi omlettbe tekerbe (hozzávalók 2 tekercshez):
½ adag főtt ecetes rizs (recept itt)
15-20 dkg blansírozott spenót kicsavarva
½ piros, kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva
5 dkg sajt (pl. camambert) hasábokra vágva
1 tojás+1 tojás sárgája+1 csipet só+1 ek olaj
1,5 dl víz+1 ek rizsecet keveréke (kézáztató)
Sushi tekerő gyékény
- A tojást és a tojás sárgáját egy csipet sóval elkeverünk (nem kell nagyon felverni), majd átszűrjük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd 2 hajszál vékony, palacsinta vastagságú omlettet sütünk.
- A tekerő gyékényt fedjük be follpack-kal. Terítsük rá az egyik omlettet. Kezünket mártsuk a rizsecetes kézáztatóba, majd nedves kézzel oszlassuk el a rizs felét az omletten. Tegyük a blansírozott, jól kicsavart spenótot, a paprikát és a sajtot az omlett közepére, szorosan igazgassuk össze a „tölteléket”, majd szorosan tekerjük fel a gyékénnyel! Szeleteljük vastagabb szeletekre (kb. 5 szelet/tekercs lesz belőle).
Lazacos-körtés-metélőhagymás uramaki (hozzávalók 2 tekercshez):
1/2 adag főtt ecetes rizs (recept itt)
6 szelet füstölt lazac
½ kemény körte (v. alma) vékony hasábokra vágva
néhány szál metélőhagyma
2 nori lap
2-2 ek fekete és fehér, száraz serpenyőben pirított szezámmag
1,5 dlvíz+1 ek rizsecet keveréke (kézáztató)
Sushi tekerő gyékény
- A tekerő gyékényt fedjük be follpack-kal. Fektessünk egy norilapot egy vágódeszkára. Kezünket mártsuk a rizsecetes kézáztatóba, majd nedves kézzel oszlassuk el a rizs felét a norin, majd szórjuk meg a rizst szezámmaggal.
- Fordítsuk át az egészet a tekerő gyékényre (alul legyen a szezámos rizs, felül a nori). A tölteléket (lazac-körte hasábok és metélőhagyma) helyezzük nagyjából a nori közepére, majd a gyékény segítségével szorosan tekerjük el. Szeleteljük.
Ázsiai húsgombóc (kb. 20-22 db diónyi gombóchoz):
15 dkg darált marhahús
15 dkg darált sertéshús
2-3 szál újhagyma, zöldjével együtt apróra vágva
3 cm gyömbér lereszelve
1 evőkanál vodka
1 evőkanál szójaszósz
só, frissen őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál zsemlemorzsa
Olaj a sütéshez, ha pároljuk, akkor egy pároló edény
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd diónyi golyókat formázunk. Serpenyőben megsütjük a húsgombócokat vagy párolóban megpároljuk.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: