Wannabe Chef

Ínycsiklandó pácolt marhahús szeletek: Bulgogi

A bulgogi talán a (Koreán kívüli) világon legismertebb és legközkedveltebb koreai étel. Nem csoda, hiszen ki tudna ellenállni az illatos-aromás pácban fürdött, hajszálvékony, sült marhahús szeleteknek? Tőlünk nem messze van egy koreai étterem ahonnnan minden este faszénen sült finomságok szójaszósszal és fokhagymával vegyülő illata kúszik ki az üzletből, betöltve vele a fél utcát. (Le merem fogadni, hogy bulgogit sütögetnek bennt az odajáró vendégek!) Hazafelé menetben eddig minden este azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy kis bulgogi-t enni. Ma erre is sor került, igaz, nem faszénen, hanem serpenyőben sütöttem.

Bulgogi

Nagyon ízletes és gyorsan elkészíthető ételt, viszont a sikerhez elengedhetetlen a jó minőségű marhahús, lehetőleg hátszín, rostélyos vagy bélszín. Ha a hús jó minőségű, akkor már csak a szeletelésre és a pácolásra kell ügyelnünk, utána már elronthatatlan az étel. Pácolás után -gyakorlatilag – percek alatt elkészül, mert a hajszálvékony hússzeletek (ha jó minőségű a hús!) nagyon gyorsan átsülnek. Párolt rizzsel, salátákkal isteni!

Amint már említettem, a bulgogihoz elengedhetetlen a jó minőségű, vékonyra szeletelt marhahús. A vékonyra szeletelt nem azt jelenti, hogy 1/2 cm/szelet, hanem max. 2 mm/szelet! A jó bulgogi hús kb. így néz ki:

A szeletek vastagságának érzékeltetésére még egy kép:

Az alábbi receptet egy koreai hölgytől kaptam, tehát abszolút autentikusnak tekinthető. A koreaiak általában az asztalnál sütik ezt az ételt, de serpenyőben is elkészíthető.

Hozzávalók (4 adaghoz):

– 40-50 dkg vékonyra szeletelt, szobahőmérsékletű  marhahús

– 5-10 db gomba felszeletelve

– 1 kis fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva

– bulgogi szósz (ez a páclé)

Bulgogi szósz: 6 ek szójaszósz, 2 ek nyírfacukor (lehet rendes cukor is!), 1 ek méz, 2 ek főző szake vagy vörösbor, 5 ek felaprított újhagyma, 2 ek zúzott fokhagyma, 1 ek szezámmag, 2 ek szezámolaj, kevés őrölt bors, 1-2 evőkanél reszelt körte (ez el is hagyható).

1. A szsósz hozzávalóit jól összekeverjük, majd beleforgatjuk a szobahőmérsékletű húst, a gomba- és hagyma szeleteket. 1 órát pácoljuk.

2. Forró serpenyőt/wokot picit kiolajozunk (még aromásabb lesz, ha szezámolajjal sütjük!) és 3-4 részletbe gyorsan átsütjük  a bepácolt húst és zöldségeket, sütés közben egyszer-kétszer megkeverjük, hoyg egyenletesen átsüljön.

FONTOS! Nem szabad egyszerre sok húst tenni a serpenyőbe, mert akkor nem sülni-pirulni, hanem párolódni fog az étel! Egy-egy adag kisütése tényleg csak pár perc, inkább kevesebebt és több fordulóban süssük, akkor lesz finom!

Párolt rizzsel, zöldségekkel, salátával tálaljuk.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!