Ez az az édesség, ami szuper könnyű, elronthatatlan, iszonyat finom és erős függőséget okozhat azoknál, akik szeretik a tejkaramellát (vagy dulce de leche-t). Bár a cukortartalma miatt egészségesnek egyáltalán nem nevezhető, de évente egyszer-kétszer csak ki lehet rúgni a hámból, nem? Ráadásul a tejkaramellává olvadt és sült tejszín+cukor kombó evése-kanalazgatása közben csak a legnagyobb önuralommal rendelkezők képesek megálljt parancsolni maguknak. Sütés közben a tart-ra szórt dió és törökmogyoró megpirul, ami még tovább fokozza az élvezeteket. Csúnya, esős, hideg napokon egyenesen kötelező!
Lehet, hogy nem a legdekoratívabb süti, de elronthatatlan, 4 (na jó, a mogyoróval együtt 5) hozzávalóból megvan és nem kell sokat bajlódni az előkészítésével. A tartokat mi azért szeretjük, mert vékony a tésztájuk, a “töltelék” és “feltét” viszont annál több ( lásd pl. itt és itt és itt).
Bár ezúttal a tészta kicsit vékony volt, amiatt a tejkaramella kissé eláztatta, de ez mit sem változtatott az élvezeti értékén. A szeletelés után 10 perccel már csak a pite formában maradt tejkaramellát kanalazgattuk…
Hozzávalók (23 cm átmérőjű, IKEÁ-s piteformához):
– 1/2 adag leveles tészta (kb. 22-23 dkg)
– 2,5 dl tejszín
– 15 dkg cukor
– 10 szem dió durvára vágva
– 1/2 marék törökmogyoró durvára vágva
– kevés vaj a forma kikenéséhez
1. A sütőt 170 fokra előmelegítem, a formát kivajazom.
2. Egy tálban összekeverem a cukrot a tejszínnel (a cukor oldódjon teljesen fel.) A leveles tésztát kinyújtom, a pite formába simítom, villával megszúrkálom. A tésztára öntöm a tejszínt, beleszóróm a durvára vágott diót és mogyorót és 1 órán át sütöm.
3. Ha kisült, a formában hagyjuk kihűlni. Vékony tésztájú, tejkaramallában tocsogó desszert.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: