Nagyi mennyei almás pitéje

Nagyi almás pitéjének nincs párja a világon! Sok-sok remek süteményt tanultam már a nagyimtól és remélem még sok receptet megtanít nekem. Mindig azt mondja, hogy ha valami már bevált, ne kísérletezzünk új dolgokkal. Ehhez a pitéhez például margarint használ, soha nem vajat, szerinte ettől lesz lágy a tészta. A megreszelt almát is megdinszteli, az almás töltelék így finom, puha lesz. Én imádom melegen, de langyosan és hidegen is nagyon finom! Nem túl édes, a tölteléket mi magunk ízlése szerint ízesíthetjük. Nagyon szeretem, remélem ti is fogjátok!

Almás pite

Hozzávalók

A tésztához:

500 g liszt

250 g margarin

150 g cukor

2 tojás sárgája

1 zacskó sütőpor

fél citrom leve

2 evőkanál tejföl

Az almás töltelékhez:

1 kiló alma meghámozva, lereszelve

2-3 evőkanál cukor

1 kávéskanál fahéj

+ 1 tojássárgája a kenéshez

+ maréknyi zsemlemorzsa

1. A tésztához összekeverem a száraz hozzávalókat, az apró kockákra vágott margarinnal és a tojás sárgájával majd a citrom levével morzsásra keverem. Ha szükséges, tejföllel lágyítok a tésztán.

2. A töltelékhez a megmosott, meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát serpenyőben addig dinsztelem, amíg a gyümölcs a levét ki nem ereszti. Közben kevergetem és megcukrozom, majd félreteszem.

3. A tésztát megfelezem, és kinyújtom mindkettőt fél centinél is vékonyabbra. Nagy tepsit kivajazok, ráterítem az egyik pitetésztát, morzsával megszórom az alsó pitetésztát majd ha már kihűlt az almás töltelék, rákanalazom a tésztára, de a gyümölcs levét a serpenyőben hagyom.

4. A reszelt almás töltelékre helyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem tojássárgájával és lyukakat vágok villával a tészta tetejére.

180 fokon fél órát hagyom sülni (vagy amíg szépen meg nem barnul).

Címkék: , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »