Wannabe Chef

Padlizsán miszo szósszal

Egyik nagy kedvencünk a padlizsán, amit számtalan módon el lehet készíteni, mindenhogy finom. A legtöbben bizonyára padlizsánkrémet, töltött vagy rántott padlizsánt, netán muszakát készítenek belőle és sajnos nagyon kevesen tudják, hogy pl. ez a miszo szósszal sütött-grillezett verzió is isteni finom! Ha megfelelően készítjük el, a padlizsán krémes állagúra sül, az édeskés-sós miszo szósz pedig rákaramellizálódik a tetejére. Így egy isteni finom, gyorsan összedobható ételt kapunk, amit csupa élvezet kanalazgatni egy tálka (lehetőleg kerek szemű) gőzölgő párolt rizs és egy adag miszo leves társaságában, különösen egy csípős őszi vagy téli napon.

A padlizsánra a szósz miszoból készül, ami -sajnos – a legtöbb magyar számára egyelőre nem túl ismert alapanyag, pedig ha tudnák, hogy mennyire finom és milyen értékes és egészséges, biztosan többen vennék a fáradtságot, hogy vegyenek egy kisebb dobozzal és kipróbálják. Amellett, hogy nagyon gyorsan készíthető belőle miszo leves (ami pl. a háborgó gyomrot is megnyugtatja), szószok és pácok alapanyaga is lehet. Erre a padlizsánra is miszoból készült szósz került, de ezt a szószt más zöldségekhez is fel lehet használni.

 

Padlizsán miszo szósszal (なす田楽, azaz “naszu dengaku”)

Hozzávalók 2 kisebb adaghoz:

– 1 padlizsán megmosva, szárazra törölve, hosszában félve vágva

A szószhoz (田楽味噌, azaz “dengaku miszo”-hoz):

–  2 ek miszo paszta (nálam fehér miszo és pici genmai miszo vegyesen)

– 2 ek mirin

– 2 ek (főző) szake

– 2 csapott ek cukor

– 1/2 ek szezámolaj

– A díszítéshez pirított szezámmag, újhagyma szeletek

 

1. A padlizsánokat a képen látható módon bevagdostam, bekentem a szezámolajjal (a japánok általában nem szokták így bavagdosni, de erről majd később). A sütőt grill funkcióra és 180 fokra állítottam, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, vágott felével lefelé a tepsibe tettem és 5-6 percig grilleztem. Ezután megfordítottam és újabb 5 percig grilleztem. (Közben nem árt figyelni a padlizsánt, nehogy megégjen!) Ekkor egy fogpiszkálóval érdemes megnézni, hogy teljesen megpuhult-e a padlizsán, ha nem, még süssük-grillezzük tovább.

2. Amíg a padlizsán grilleződött, elkészítettem a szószt; egy kis lábasba tettem a szakét és mirint, felforraltam, majd elkevertem benne a miszot és a cukrot és a legkisebb lángon főztem pár percet.

3. A szószt a puha padlizsánra kentem és visszatoltam a sütőbe 1-2 percre, hogy a szósz, ill.a  szószban lévő cukor karamellizálódjon. Pirított szezámmaggal (hmmmmm, isteni az íze és az illata is!) és vékony újhagyma szeletekkel díszítettem. Frissen, melegen a legfinomabb!

(A szószt az egyik japán ismerősöm mikróban készíti. Egy kis tálkában összekeveri a szósz összes hozzávalóját, 1 percig mikrózza 600 Watton, majd kiveszi a tálkát és néhányszor jól átkeveri.)

Japánban nem olyan nagy padlizsánokat árulnak, mint nálunk, hanem vékonyabb és hosszabb fajtát, ilyet:

Japán padlizsán (Forrás:http://nbcjyouhou.exblog.jp)

Ebből lenne igazán finom ez az étel, de egyelőre még nem találtam ilyen fajtát sehol sem a környéken. (Ebben a padlizsánban egyébként jóval kevesebb mag van, mint  a nálunk kaphatóban.)

Japánban ez az étel tipikus “sörkorcsolya”, nagyon sok izakaya (amolyan “japán pub”)étlapján szerepel sok más finomsággal együtt (a mi miszo szószos padlizsán rajongásunk is egy izakayában kezdődött).

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!