Ki szereti a sült hagymát és a rántott hagymakarikákat? Mert mi nagyon szeretjük, bár pl. a rántott hagymakarikát kicsit macerás elkészíteni otthon, ráadásul hiába áll panírban a fél konyha, akkor sem sikerül eleget készíteni belőle… Jóval egyszerűbb és gyorsabban elkészíthető ez az étel, a kakiage (かき揚げ), ami szabadon választható zöldségekből készül és nagyon-nagyon ropogós a “bundája”. A zöldségeket összevágjuk, összekeverjük a tésztával, forró olajban kisütjük és már kész is! Magában is nagyon finom (akkor mint majszolgatnivalót ajánlom), de egy tálka párolt rizzsel (ez lesz a kakiage don-かき揚げ丼) máris egy könnyű, zöldséges fogás lehet belőle. Húsevőknek is!
Nálunk a család férfi tagjai csak “bundás zöldség”-nek hívják ezt az ételt. Ez az elnevezés -szerintem- elég vicces, mert nekem erről mindig a bundáskenyér jut az eszembe, nem pedig a tempura jellegű étel, de annyiban fedi a valóságot, hogy a zöldségeket lisztből, tojásból, vízből álló tésztával kell összekeverni, ami aztán körbeöleli a zöldségeket és a sütés során ropogósra sül.
A zöldségeket, ill. azok arányát szabadon variálhatjuk. Japánban a legtöbbször vöröshagymából és gobóból (ごぼう, bojtorjángyökér) készül és előfordul, hogy garnélarákot ill. egyfajta japán vadpetrezselymet (三つ葉, mitsuba) is adnak hozzá. Japán vadpetrezselymet (mitsubát) szerintem nálunk sehol sem árulnak, arra pedig nem volt időm, hogy elzarándokoljak a város másik felére gobót venni, ezért én most hagymából, sárgarépából, sütőtökből, gombából és pár korainder levélből készítettem a kakiagét.
Japánban ez az étel egyébként a tempura tészta utóélete, mert a takarékosság jegyében, a megmaradt tésztából szoktak zöldségek felhasználásával kakiagét készíteni. A szupermarketek frissensültes polcain és a munkahelyi ebédlőkben szinte mindig megtalálható. A munkahelyeken a napi menü kiegészítéseként lehet venni egy-egy darabot, vagy egy nagy tál udon (“japán szélesmetélttel készült leves”), ill. szoba (hajdinalisztől készült tészta) levessel együtt máris egytálételt kapunk; udonnal kakiage udon (かき揚げうどん), szobával kakiage szoba (かき揚げ丼そば) nevű étel lesz belőle. Ami pedig rizságyon van, az lesz a kakiage don (かき揚げ丼).
A kakiagét, és a kakiage dont is egyfajta szójaszószos szósszal eszik.
Hozzávalók (2 nagyobb, vagy 4 kisebb adaghoz):
A zöldséghez:
– 2 hagyma felszeletelve
– 2 db 5 cm-es sárgarépa, julienne-re vágva
– 1 db 5 cm-es sütőtök darab julienne-re vágva
– fél doboz shimeji gomba (kínai élemiszerüzletekben, SPAR-ban is kapható)
– 2-3 csipet koriander levél (elhagyható)
– 2 ek étkezési keményítő
– olaj a sütéshez
A kakiage tésztájához:
– 8 dkg liszt
– 1/4 tk sütőpor
– 2-3 nagy csipet só
– 1 tojás sárgája
– kb. 2 dl jéghideg víz
A kakiage szószhoz:
– 1 dl dashi (vagy 1 dl forró víz+2 mk instant dashi )
– 2 ek mirin, 2 ek szake
– 1-2 tk cukor (nálam nyírfa)
– 2-3 ek szójaszósz
1. A kakiage tésztához a vizet kimérem és beteszem a mélyhűtőbe, hogy jéghidegre hűljön. (Én mindig megvárom, hogy hártyás legyen a teteje.)
2. Elkészítem a szószt: A forró vízben feloldom az instant dashit, hozzákeverem a szósz többi hozzávalóját. (Akinek édesebben jobban ízlik, az tegyen még bele cukrot, aki sósabban szereti, az tegyen még bele szójaszószt.) Felforralom, főzöm 1-2 percig. Félreteszem hűlni.
3. Odateszem az olajat melegedni, közben egy tálban összekeverem a keményítőt a julienne-re vágott zöldségekkel. Egy másik tálba kiméren a lisztet, elkeverem a sóval és a sütőporral. Egy kis tálkában elkeverem a tojás sárgáját a jéghideg víz 3/4-ével és ezt a tojásos masszát gyors mozdulatokkal a lisztes keverékhez adom. NEM SZABAD TÚLKEVERNI, mert akkor kicsapódik a glutén a lisztből és a kakiage nem lesz ropogós! Épp csak keverjük el a liszttel. Ha a tészta nagyon sűrűnek tűnik, adjuk hozzá a maradék vizet.
4. A tésztát öntsük a zöldségekre és keverjük össze vele. A forró olajba kanalazzuk a masszás zöldséget, még jobb, ha evőpálcikával tesszük az olajba, mert akkor picit szét tudjuk a zöldségeket piszkálni és szép vékony (“szellős”) lesz a kakiage. Mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
5. Tálalás: Egy tálkába párolt rizst teszünk, erre szedjünk 1-2 ek szószt. Erre jön a kakiage, a maradék szószt pedig kis tálkában kínáljuk. A szószba mártogathatjuk a bundás zöldségeket, de nyakon is önthetjük a szósszal a kisült zöldségeket!
Itadakimasu! (=Jó étvágyat!)
Tavaszi tempura recept itt: http://wannabechef.eu/egy-falat-azsia/zoldsparga-tempura/
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: