A füstölt tofut mostanában kezdem felfedezni magamnak. Számomra a tofu mindig is “natúr” élelmiszer volt. Talán azért, mert több, Japánban eltöltött év során szinte mindig csak a natúr változatával találkoztam, ami állagra valahogy sokkal lágyabb és krémesebb volt, mint az itthon kapható változatok. (Eleinte nehezen is érintett, hogy az itthon kapható tofuk elég kemények, pontosabban valahogy szilárdabbak, mint amit Japánban árulnak, de mára már megtanultam ezt is értékelni; felkockázva is lehet szépen sütni, egyben marad.) Pár hete vegán (!) vendégek jöttek hozzánk, nekik kellett valami kis csipegetnivalót készíteni. Miután a pánikhangulat és kétségbeesés teljesen eluralkodott rajtam, eszembe jutott egy ismerősöm, aki gyakran készít tofu krokettet és ez adta az ötletet a füstölt tofugolyók elkészítéséhez. Nagyon jól sikerült, azóta többször ismételtem és nemcsak könnyű vega menüben állja meg a helyét, de tízóraira/uzsonnára is jól csúszik 1-2 golyócska! Nemcsak vegán, de gluténmentes is, (sőt, még makrobiotikus étrendbe is illeszthető!), a füstölt íz pedig ad neki egy plusz zamatot.
Hozzávalók:
– 1 (30 dkg) füstölt tofu
– 1 kisebb sárgarépa lereszelve
– 1 kis fej hagyma felaprítva
– 1 gerezd zúzott fokhagyma
– 2-3 púpos ek kukoricadara
– 1/2 csokor felaprított petrezselyemzöld
– só, bors+olaj a sütéshez
(Esetleg zabkorpa, vagy zsemlemorzsa a golyók meghempergetéséhez, de mi nem használtunk ilyet.)
1. A tofut egy tálban villával összetörjük, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, reszelt répát, kukoricadarát és jól elkeverjük.
2. Én picit össze is szoktam botmixerrel keverni, de nem muszály. Állni hagyjuk, legalább egy fél-, egy órát.
3. A petrezselyemzöldet közvetlenül sütés előtt keverjük a maszzába, sózzuk-borsozzuk, ha szükséges. Vizes kézzel golyókat formázunk (ha akarjuk, hempergessük meg zabkorpában, vagy zsemlemorzsában), majd az olajban pirosra sütjük.
A tofuról, ill. a különböző tofu fajtákról már megjelent egy jó kis összefoglaló Zizinél, itt. Érdemes elolvasni!
(Japánban – friss tofuból – kétfélét árulnak; a keményebb (de ez még mindig nem olyan kemény, mint amit nálunk árulnak!) tofut, amit ők csak “pamut tofunak“, 木綿豆腐-nak hívnak és a lágy, krémesebb tofut, ami selyem, selymes tofu, azaz 絹漉し豆腐 néven ismert. Ezen kívül van még szárított tofu, 高野豆腐 is.)
Tofuból (a füstölt tofuból is!) nekem eddig két gyártó (márka) terméke vált be. Az egyik, a hazai Naszálytej Zrt., a másik az osztrák Sojvita. A Sojvita termékei között pl. van mogyorós-szezámmagos füstölt tofu is, nagyon finom, igazi különlegesség! (Egyszer viszont vettem tofut az egyik drogériában is. Na, az botrányos volt!)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: