Ez a nagyon csokis kekszecske bármikor, az év bármely szakában jól jöhet otthon. Jó olyankor, amikor tényleg csak egy falatnyi édességet, kekszet kívánunk (pl. kávéhoz, teához, kakaóhoz), amikor már meg akarunk szabadulni az otthon hánykolódó táblás csokiktól (ez Mikulás és Karácsony táján épp aktuális is!), vagy ha gyorsan kell egy könnyen elkészíthető (és sokáig eltartható) aprósüti (ez is aktuális Karácsony tájékán). A süti formázásában a gyerekek is részt tudnak venni, az omlós süti pedig jól mutat majd minden ünnepi asztalon (télen még egy kis tél-feelinget is teremt). A maradék sokáig eltartható dobozban. Már ha marad belőle…
Ez az aprósüti rengeteg verzióban készíthető, a mostani egy nagyon csokis változat, hozzáadott cukor nélkül. A csokiban már van épp elég szénhidrát, a porcukorról, amibe a hógolyókat hempergetjük nem is beszélve, de aki úgy gondolja, hogy nem lesz elég édes a keksz, az nyugodtan keverhet még 1 púpos ek porcukrot a hozzávalókhoz. Szerintünk nem szükséges, mert itt most a csoki kell, hogy domináljon.
Hozzávalók (kb. 20-22 db):
– 6 dkg szobahőmérsékletű vaj
– 6-8 dkg étcsoki megolvasztva (50 fokos sütőben 5-10 perc alatt megolvad!)
– 1 tojás sárgája
– 12 dkg liszt
– 2-4 dkg csoki apróra vágva
– késhegynyi őrölt szerecsendió/fahéj/szekfűszeg
– porcukor a kekszek meghempergetéséhez
1. Előmelegítem a sütőt 160 fokra, közben:
2. Egy tálban jól elkeverem a puha vajat az olvadt étcsokival és a tojássárgával. Utána apránként a masszához keverem a fűszerrel elkevert lisztet és az apróra vágott csokit (ekkor még lágy a tészta). Lefedve 1 órára a hűtőbe teszem.
3. Falatka nagyságú (1 dkg-os) golyókat formázok (ezek kisebbek, mint egy dió), sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 20-25 perc alatt, 160 fokos sütőben készre sütöm.
4. Ha a kekszek kihültek, porcukorba hempergetem és kész.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.