Decemberben elárasztanak bennünket a receptes újságok és az Internet szebbnél-szebb karácsonyi sütikkel, édességekkel; és adventi koszorút is sokat látunk. Nálunk ebben az évben elmaradt a szokásos adventi koszorú készítés (kifutottunk az időből), ezért gondoltam, hogy készítek egy olyan sütit, ami akár koszorúként is megállja a helyét. Persze nem kőkemény mézeskalács tésztából, hanem finom levelesből mogyorós töltelékkel és aszalt gyümölcsökkel. Viszonylag gyorsan elkészíthető és bármelyik évszakban megállja a helyét.
Hozzávalók:
– leveles tészta (3 db. a bolti mirelitből)
– 10 dkg darált török mogyoró+10 dkg porcukor
– 1 tojás fehérje
– 2,5 dkg olvasztott vaj
– 2-3 dkg kandírozott narancshéj pici kockákra vágva
– 6 dkg mazsola
– 2,5 dkg rum vagy narancslikőr (az aszalt gyümölcsöket ebbe áztatjuk)
– pár szem mazsola, natúr pisztácia, aszalt vörösáfonya (díszítéshez)
– 5-6 dkg porcukor + 2 dkg víz (vagy víz és narancslikőr keveréke) – ez is a díszítéshez
– 1 tojás sárgája a koszorú megkenéséhez.
1. A kandírozott narancsot és mazsolát 10-15 percre a naracslikőrbe (v. rumba) áztatjuk. Három lap kiolvasztott leveles tésztát egymásra fektetünk és kinyújtjuk úgy, hogy a szélessége 15 cm, a hosszúsága 45 cm legyen. Hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik végén, kb. 2 cm hosszúságban maradjon egyben a tészta (tehát nem vágjuk teljesen ketté a tésztát).
2. Egy tálban összekeverjük a darált mogyorót a 10 dkg porcukorral, a tojásfehérjével és az olvasztott vajjal.
3. A mogyorós masszát egy habzsákba, vagy erős nylon zacskóba (aminek az egyik csücskét levágtuk) töltjük, és hosszanti irányban rányomjuk a tészta egyik felére úgy, hogy a tésztacsík két szélétől számítva maradjon szabadon egy 1,5 cm-es sáv.
4. A mogyorós masszára szórjuk a kandírozott narancshéjat és mazsolát, a szabadon maradt tészta szélét vékonyan megkenjük tojássárgájával majd erre fektetjük a másik tésztacsíkot. A tészta szélét (ahol nincs töltelék) picit lenyomkodjuk az újjunkkal, majd hengert formázunk belőle, a henger két végét fogjuk össze, így kört formázunk belőle. Ezután tegyük a hűtőbe 20 percre, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
5. A lehűtött tésztát kb. 2 centiként vágjuk be késsel a henger 2/3-ig, majd az így kapott kis bevágásokat fordítsuk kicsit ki, hogy a töltelékes rész felfelé nézzen. Lekenjük tojássárgájával és kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
6. Ha kisült, hagyjuk langyosra hűlni, közben összekeverjük az 5-6 dkg porcukrot a 2 dkg folyadékkal (víz+narancslikőr), mikróban 10-15 másodpercig melegítjük az így kapott masszát. A még meleg masszát kiskanál segítségével a koszorúra csurgatjuk, a cukros csíkokra teszünk natúr pisztácia, mazsola, aszalt vörösáfonya szemeket. Ha kihűlt, már fogyasztható is!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: