A karácsonyi menü sokunknál automatikusan ugyanaz minden évben, mondjuk töltött pulyka vagy éppen ami éveken át bevált és ezért nem változtatunk rajta. Nekem nagyon sokáig a mandarinos csirke volt a favorit, aztán volt egy időszak, amíg ünnepekkor csak halat ettük. Aztán 2 és fél évvel ezelőtt megszületett a kisfiam és azóta egyre kevesebb húst eszünk, ezért elkezdtem olyan ételekben gondolkodni, ami ideális fogás hús mellé, vagy helyette, de akár önállóan is megállja a helyét a karácsonyi asztalon. (Most már nem okoz gondot és kihívást sem, ha vegetáriánus barátaimat meghívom, akár ebédre vagy vacsorára.) Azok számára, akik esznek húst, ez a gyümölcsös kuszkusz nagyon jól kiegészíti a pulykát: meg tudjuk tölteni vele, működik a megszokott “tepsis burgonya” helyett, de önmagában is ideális fogás vegetáriánusoknak a karácsonyi asztalra.
Aszalt gyümölcsök (áfonya, barack és meggy), durvára őrölt mogyoró, és kuszkusz adja az alapját, a fűszerezéssel, a mandarinnal és az aszalt gyümölcsökkel együtt pedig izgalmasan savanykás-édeskés ízt kap.
Az eredeti receptben szerepelt még 200 g gesztenye és zsálya, ezeket én teljesen elhagytam, de nem is hiányoztak belőle. Ha a húst szeretnénk megtölteni vele, a recept szerint (Jamie) használjunk még 2 tojást. Ha köretként vagy főfogásnak készítjük, teljesen kihagyhatjuk belőle.
Kuszkusz gyümölcsökkel
Recept:
25 g vaj
50 g olivaolaj
1 fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
300 g kuszkusz
500 ml zöldség alaplé
150 g aszalt áfonya és aszalt meggy
150 g aszalt barack durvára felszeletelve
100 g mogyoró, durvára őrölve
2 mandarin (vagy 1 narancs) frissen reszelt héja
2 mandarin (vagy 1 narancs) frissen facsart leve
1 csokor petrezselyem felaprítva
2 tojás
1. A vajat és az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokra melegítem.Hozzáadom a felaprított hagymát és fokhagymát, majd 5-8 perc után a kuszkuszt, az alaplevet és az aszalt gyümölcsöket is. Letakarom, és 10 percig tovább főzöm.
2. Amikor a zöldséglé nagy része már elfőtt, hozzákeverem a felaprított, durvára őrölt mogyorót, a mandarin (vagy narancs) héját és levét. Fakanállal átkeverem és puhára főzöm, fűszerezem a petrezselyemmel.
3. Ha pulykába töltöm, a recept szerint hozzákeverjük a felvert tojásokat is, és a pulyka sütési idejének vége előtt kb. 20 perccel megtöltjük a pulykát (a maradékot a tepsire kanalazzuk), majd tovább sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, s még kb. 10 percig sütjük(alufólia nélkül), amíg meg nem barnul.
4. Én köretként és önálló fogásként tálaltam, ezért nem használtam fel a tojásokat.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.