A torta ötlete Japánból származik, ahol a “karácsonyi torta” (クリスマスケーキ) a tél és a december elengedhetetlen kelléke annak ellenére, hogy ott nem olyan ünnep és nem is úgy ünneplik a Karácsonyt, mint a keresztény világban. Decemberben a süti boltokat ellepik a cukibbnál-cukibb karácsonyi torták, amelyek az esetek nagy százalékában hófehérek (mert tél van, ugye), tejszínhabbal vannak bevonva-kidekorálva és eperrel, kis Santa Claus figurákkal vannak kidíszítve. (Bár a piacot ilyenkor a hófehér karácsonyi torták uralják, de lehet azért csokis tejszínhabbal készült tortát is kapni!) Gondoltunk egyet és elkészítettük a mi karácsonyi tortánkat, ezúttal natúr krémsajtból és természetesen tejszínhabbal! Íme!
Hozzávalók: (18 cm átmérőjű tortához)
A torta alapjához:
80 g omlós keksz (én most Győri Zabfalatokat használtam)
40 g olvasztott vaj
A kekszet zacskóba tesszük és egy borosüveggel, v. nyújtófával morzsává törjük, majd egy tálban összekeverjük az olvasztott vajjal és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe.
A tortához:
200 g natúr krémsajt
30 g porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
60 g natúr joghurt
70 g tej
1 kk zselatin
125 g tejszín
dzsem (eper, málna, áfonya, ribizli, bármelyik jó, én most epret használtam) 4-5 ek
1. Habbá verjük a tejszínt. Ha a tortánál nem lesz kemény tejszínhabunk, az még nem egy nagy tragédia, mert a zselatin majd összefogja.
2. Melegítsük fel a tejet és oldjuk fel benne a zselatint. Tegyük félre hűlni.
3. Egy tálban keverjük simára a krémsajtot a cukorral, a citrom levével és a héjjával, majd ha a tej már kihűlt, egy szűrőn keresztül öntsük a krémsajtos masszához és keverjük el. Néhány laza mozdulattal keverjük hozzá óvatosan a tejszínhabot.
4. A massza 2/3-át öntsük a tortaformába, a keksz alapra. A maradék 1/3-hoz keverjük hozzá a gyümölcs dzsemet, majd egy kanállal kanalazzuk a tortaformába (össze-vissza). A kanál nyelével húzzunk pár vonalat a masszába (ettől remélhetőleg kicsit összekeveredik a fehér és a pirosas massza és márványos lesz a tortánk).
5. Tegyük hűtőbe 1-2 órára.
Díszítéshez:
200 ml tejszín+1 csomag habfixáló+porcukor ízlés szerint
pár szem eper
csillag alakú kekszek, v. mézeskalács a fenyőfához
ezüst színű cukorgyöngyök
1-2 kocka csoki, mikróban felolvasztva (ebből lehet szemet készíteni a Mikulásoknak)
Bárcsak lehetne Magyarországon 38%-os, vagy annál magasabb zsírtartalmú tejszínt kapni! Akkor semmi szükség nem lenne a habfixálóra! Sokan a növényi olajból készült tejszínutánzatot részesítik előnyben, de véleményem szerint ők nem tudják, hogy mit veszítenek! Ez a torta IGAZI, tejszín ízű tejszínhabbal a jó!
Mivel viszont bizonytalan kimenetelű és keménységű az UHT tejszínből készült tejszínhab, ezért:
1. Habfixálóval és porcukorral verjük habbá a tejszínt.
2. Utána vonjuk be a tortát a tejszínhabbal, a maradék habot töltsük egy erős nylon zacskóba (habzsákba), vágjunk egy kisebb rést a zacskóegyik végén és nyomjunk kis “hógolyókat” a torta szélére!
3. A Mikulásokhoz vágjuk le az eprek tetejét, nyomjunk egy kis tejszínhabot az eper nagyobbik felére és tegyük vissza a levágott részt (=az lesz a sapka). (Egy fogpiszkáló segítségével csinálhatunk gombokat a Mikulások ruhájára, olvasztott csokiból szemet és szájat készíthetünk.)
A dekorációkat (eper Mikulások, fa, szórógyöngyök) helyezzük el a tortán, és kész is!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: