Wannabe Chef

Gasztro fogadalmak és zöldséges sajtszószos mini pite

Ti tettetek újévi gasztro fogadalmat? Nekem 2013-ban végre sikerült rendbe tennem  a receptgyűjteményemet, amibe az eddig össze-vissza kallódó, legalább 300 receptkártyámat, és még annál is több, újságokból kivágott receptemet tudtam rendszerezni. A receptmagazinjaim nagy részét elajándékoztam  – valószínűleg az összes hátralévő életemet a konyhában tölthetném, ha meg szeretném főzni a bennük található finomságokat… Nem terveztem, hogy új receptkönyvet vásárolok, s bár magamnak nem vettem egyet sem, ajándékba viszont annál többet kaptam tavaly. Mivel kicsi fiammal, B.-vel egyre több vega és vegán ételt fogyasztunk, ezért nagy sikert aratott mindegyik, így most már közel 60 szakácskönyv sorakozik a polcomon.

recept könyvek

Februártól eggyel többen leszünk a családban (kisöcsi érkezik), tehát nem fogunk unatkozni. És valószínűleg egyre kevésbé fogunk. Éppen ezért 2014-re nem tettem újévi fogadalmat, inkább több szabadidőt, erőt és kitartást kívánnék magamnak erre az évre. Két pici mellett nehéz lesz, de igyekszem majd minél több finomságot, receptet megosztani veletek. Szuper karácsonyi gasztro ajándékaim, mint például az új kuktám (amit épp most tesztelek), és a vadiúj robotgépem (karácsonykor a házi nutella már ezzel készült) a segítségemre lesznek, hogy meggyorsítsák a munkámat.

pite 4

Ősszel megkaptam a vegetáriánus szakácsművészet királynőjének, Rose Elliotnak könyvét. A nagy vegetáriánus szakácskönyv tele van változatos vegetáriánus recepttel (több mint 1000 vegetáriánus és vegán receptet tartalmaz). Karácsony óta csak könnyű ételeket kívánok, ezért ebből a könyvből készítettem ezt a zöldséges tortácskát, brokkolival, zöldségkeverékkel és sajtszósszal.
A gyorsaság kedvéért használhatunk fagyasztott zöldségeket is és kész, omlós tésztalapokat is, gyorsan elkészül és nagyon finom!

pite 3

Hozzávalók 4 mini pitéhez

4 db 12 cm-es formában, elősütött omlós tésztaalap
500 g zöldségkeverék (pl. répa, brokkoli, hagyma, karfiol, póréhagyma)
25 g vaj
25 g sima liszt
270 ml tej (növényi tej is használható)
60 + 60 g reszelt sajt
1/2 tk mustárpor
só, frissen őrölt fekete bors

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Forrásban lévő sós vízben előfőzőm a zöldségeket fogkeményre, majd lecsepegtetem.
2. Elkészítem a szószt, felolvasztom a vajat egy lábasban, hozzákeverem a lisztet, 1-2 percig sütöm, majd apránként öntöm bele a a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítem.
3. Hozzáadom a reszelt sajtot (60 grammot) és a mustárt, majd a zöldségeket. Sózom, borsozom, és ráhalmozom az elősütött tortaalapra. (Én leveles tésztát használtam, és kb. 10-15 percig elősütöttem szintén 180 fokon).
4. Meghintem a maradék reszelt sajttal, és aranybarnára sütöm kb. 20-25 perc alatt.

 

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!