Ezt a mennyei tárkonyos zeller krémlevest anyósomnál kóstoltuk még év elején. A sárgarépából, a zellergumóból és az újhagymából nagyon könnyű, ízletes krémlevest főzött nekünk. A répa gyönyörű színt kölcsönöz a levesnek és remekül illik hozzá a pirítós, vagy a kenyérkocka. A dm-ben kapható tönkölybúzalisztből és kukoricalisztből készült ropogós levesgyöny, azzal is nagyon finom. Ezt a krémlevest vega kisfiam is imádja – azóta kétszer elkészült itthon is! Sűrítéshez használhatunk kevés tejfölt rizsliszttel vagy zsírszegény tejszínt esetleg tejet, bár én másodszorra elhagytam ezeket teljesen, sűrítés nélkül is remek lesz az íze így kiválóan vegánosítható a levesünk!
Zeller krémleves sárgarépával és újhagymával
Hozzávalók (2-3 személyre):
fél zellergumó
1 újhagyma
1 sárgarépa
kevés olívaolaj
só, bors
1 liter zöldségalaplé
1 teáskanál tárkony
1. A zöldségeket megmosom, meghámozom és egyenlő nagyságú darabokra vágom. Egy lábosba felhevítek kevés olívaolajat, rádobom a zöldségeket, pár percig kevergetve párolom, majd felöntöm a zöldségalaplével. Sózom, borsozom és fűszerezem. Kis lángon puhára főzöm a zöldségeket (kb. 20 perc alatt).
2. Pürésítem a zöldségeket botmixerrel vagy robotgéppel. Visszateszem a pürét a lábasba és a főzővíz felhasználásával könnyűre, habosra keverem. Sózom, fűszerezem még, ha szükséges.
Pirítóssal vagy kenyérkockákkal tálalom.
Még több krémleves recept a blogon:
Lencsekrémleves édesburgonyával
Zeller-póréhagyma krémleves madársalátával
Sárgarépa krémleves túrós-spenótos rétessel
Zöldborsó krémleves burgonyával és joghurttal
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.